Hoe Feedback Geven aan mijn collega?

We krijgen er allemaal meer dan eens mee te maken tijdens onze carrières: feedback. Het geven en ontvangen van feedback is cruciaal voor een gezonde samenwerking. Maar wist je dat de manier waarop je feedback geeft, of dat nou schriftelijke feedback of verbale feedback is, van grote invloed is op hoe de ander deze ontvangt?

Voor iedereen die wil leren hoe je het beste opbouwende feedback kunt geven of ontvangen hebben we hier wat voorbeelden en tips.

Wat is de definitie van feedback?

Laten we bij het begin beginnen, wat is feedback nou eigenlijk? Feedback betekent letterlijkTerugkoppeling

“Informatie aan een persoon geven over de manier waarop zijn of haar gedrag overkomt op jou en jij hoe jij het opvat”

Feedback kan je zowel geven als ontvangen.

Wat is het doel van feedback? 5 redenen om feedback te willen geven

Waarom zou je überhaupt feedback willen geven?

1. Je wil dat de ander beter gaat presteren;

2. Je wil dat de ander een compliment ontvangt;

3. Je wil een betere relatie met de ander opbouwen;

4. Je wil na elk gesprek of meeting je eigen “Onderstroom” opschonen zodat, je de volgende keer als je de collega ziet alles schoon is;

5. Je wil onderzoeken wat de feedback over jezelf zegt. Wist je dat de feedback meer zegt over jezelf dan over de ander?

Het doel van feedback is om iemands prestaties te verbeteren. Je geeft immers een terugkoppeling over hoe het gedrag van de ander bij jouw is overgekomen.

Nou denken de meeste mensen dat het ontvangen van feedback negatief is. Iemand deelt immers zijn of haar mening en perspectief over jouw werk of handelen. Toch kan het geven van feedback, wanneer goed uitgevoerd, ontzettend positief zijn. Niet alleen geeft feedback je de mogelijkheid jouw werk of handelen te verbeteren, échte feedback is ook gericht op het benoemen van dat wat er wel goed gaat. Positieve feedback, zowel als gever of als ontvanger, kan dus hartstikke motiverend zijn!

Hoe geef ik opbouwende feedback?

Maar wat maakt feedback nou goede feedback? En op wat voor manier kun je het beste feedback aan iemand geven? Hieronder een paar tips en voorbeelden die je helpen bij het geven van ijzersterke feedback!

1. Maak feedback concreet: niets is zo vervelend als feedback ontvangen waar je niks mee kan. Dat is precies waarom het belangrijk is om feedback zo concreet mogelijk te maken. Geef je feedback? Zorg er dan altijd voor dat je het gedrag of de prestaties waarop je feedback geeft aan te wijzen zijn. Vragen die hierbij helpen zijn:

1. Wat heb ik waargenomen bij de ander? en

2. Wat is het gevolg van dit gedrag? Door deze twee vragen te beantwoorden laat je geen ruimte voor interpretatie bij het geven van feedback.

2. Wees duidelijk en laat geen ruimte voor interpretatie. Deze tip is een aanvulling op het eerste punt. Want zodra je ruimte laat voor interpretatie bij het geven van feedback, ontstaat er de kans dat de ander zelf gaat invullen wat je nou precies bedoelt. Hierdoor blijft de feedback vaag en blijft een oplossing vaak uit.

3. Wacht nooit te lang met het geven van feedback. Deze spreekt misschien voor zich, maar toch houd lang niet altijd iedereen rekening met het moment van feedback geven. Zonde! Want wanneer je te lang wacht met het geven van feedback, kan het zijn dat de ander de situatie is vergeten. Anticiperen op feedback wordt dan een stuk moeilijker voor de ander.

4. Voorbereiding! Feedback ontvangen kan voor sommigen best spannend zijn. Het is daarom aan te raden om jezelf goed voor te bereiden wanneer je van plant bent feedback te geven. Verplaats je in de schoenen van de ander en denk na over hoe jij jouw feedbackpunten het beste duidelijk kunt maken. Zo weet je zeker dat je opbouwende feedback geeft in plaats van kritiek.

Tips en voorbeelden voor het geven van goede feedback

Er zijn genoeg punten waar je rekening mee kan houden bij het geven van feedback. Ook wanneer je schriftelijk feedback geeft kun je deze tips gebruiken. Omdat het geven van schriftelijke feedback net wat anders is dan wanneer je een gesprek met iemand aangaat raden we je aan om bij schriftelijke feedback altijd de vier G’s mee te nemen vanuit het

4G feedback model:

Gedrag: De feitelijke gebeurtenis

Gevolg: Het effect van je collega op jouw

Gevoel: Wat het met jou doet qua gevoel. 

Gewenst: Geef aan wat je graag wil zien  

Je begint bij het omschrijven van de geobserveerde gebeurtenis. Je schrijft op wat je precies hebt geobserveerd en zorgt ervoor dat de situatie die je beschrijft zo feitelijk mogelijk is.

Vervolgens leg je uit wat het effect is geweest van het gedrag of de prestatie tijdens deze gebeurtenis. Pas op met negatieve woorden zoals ‘gebrekkig’, ‘hinderlijk’ of ‘teleurstellend’. Gebruik in plaats daarvan neutrale woorden zoals ‘er is ruimte voor verbetering’ of ‘minder prettig’.

Tot slot gaat het gevoel over wat het gedrag in deze specifieke situatie met jouw doet. Welke emotie komt er bij je op? Al het gevoel kun je terugbrengen naar 4 basisemoties:

Boos, Bedroefd, Bang of Blij

De gewenste situatie gaat al meer naar wat je verzoek is richting je collega. Wat zou je graag willen dat diegene veranderd? Dit is ook een stap die je los zou kunnen geven of als er om gevraagd wordt.

Om je op weg te helpen hebben we hier wat voorbeeldzinnen:

    • Je opent met een compliment:

      “Jouw kracht om te verbinden met mensen is een toegevoegde waarde voor ons team.”

    • Dan geef je inhoudelijk feedback:

      “Maar de laatste weken zie ik dat je wat losjes bent in de communicatie met klanten en collega’s.”

    • Omschrijf de specifieke situatie:

      “Ik zie bijvoorbeeld dat je wat grove opmerkingen maakt richting klanten en dat je presentatie van vorige week niet goed overkwam bij de klant. Ze voelden zich niet welkom en je had geen goede antwoorden op hun vragen.”

    • Vraag vervolgens hoe je samen het gewenste gedrag of de gewenste situatie kunt bereiken:

      Wat kunnen we samen doen om je weer op het juiste pad te krijgen?”

Wat gaat je collega doen met de feedback?

We hebben net gezien dat we de gewenste situatie aan kunnen geven in het gesprek. Alleen wat de ander hier mee doet is aan de collega zelf. Daar heb jij geen invloed op. Tenzij je een leidinggevende bent heb je andere manieren om de medewerker te laten groeien.

Waarom is het geven en ontvangen van feedback zo belangrijk?

Een goede feedbackcultuur binnen een organisatie is van essentieel belang. Niet alleen voor de medewerkers die zich willen ontwikkelen als individu, maar ook voor de algehele sfeer en samenwerking op de werkvloer.

Zo’n 95% van ons gedrag staat op de automatische piloot, ofwel, we zijn ons niet bewust van het gedrag dat we vertonen. Het wordt dus pas mogelijk om specifiek gedrag of handelingen aan te passen wanneer we onszelf hier bewust van maken. Feedback helpt hierbij. Want door feedback te ontvangen leren we over ons eigen gedrag en andersom, door feedback te geven helpen we anderen groeien. Feedback is daarom essentieel voor iedere organisatie, ieder team en individu die de stap willen zetten naar groei. Krijg je feedback van een collega? Zie het dan als cadeautje dat je helpt jezelf verder te ontwikkelen. Want dankzij feedback word jij de beste versie van jezelf!

2 redenen waarom je feedback zou willen ontvangen

1. Je wil weten of je boodschap helder is overgekomen

2. Je wil onderzoeken of je een mogelijke blinde vlek hebt. Iets waar je jezelf nog niet bewust van was

Wil jij je feedback spier trainen? 

1. Download dan nu de template die je direct kunt inzetten voor jezelf en je collega’s!

Yes, geef mij nu nog de template "Feedbackformulier"

laat medewerkers uitblinken

Klaar om meer tijd te besteden aan de dingen die je energie geven?

Maak nu een afspraak voordat
stress je week bepaalt!