Kennis delen. Samen uitblinken.

Hoe leef ik naar mijn persoonlijke waarden?

Hoe leef ik naar mijn persoonlijke waarden?

Hoe leef ik mijn persoonlijke waarden, de basis bij elke beslissing die je neemt. Ze zijn het kompas waarmee je door je leven navigeert. In deze blog help ik je graag jouw persoonlijke waarden in beeld te brengen. En we kijken hoe jouw waarden helpen om je motivaties, beslissingen en intenties te verduidelijken.

 

Persoonlijke waarden: wat zijn dat? En ken jij ze?

 

Wat zijn persoonlijke waarden?

Als je nog niet zeker weet wat je persoonlijke waarden zijn, besteed er dan wat tijd aan om hierover na te denken. Er zijn twee belangrijke redenen waarom het belangrijk is te weten wat je persoonlijke waarden zijn:

  1. Het helpt je je levensdoel te ontdekken en ernaar te leven;
  2. Het helpt je bij het waarmaken van je levensdromen.

Hoe leef je je waarden?

Reflecteren op en leven naar je persoonlijke waarden kan een uitdaging zijn. De volgende vragen helpen je erbij. Als je de kans zou krijgen om je ideale leven te creëren:

  • Hoe zou het eruit zien?
  • Wat zou er anders zijn?
  • Zijn er specifieke ervaringen die je zou willen hebben?
  • Wat voor persoon zou je willen zijn?

Probeer bij de antwoorden geen rekening te houden met beperkingen of obstakels die in de weg kunnen staan. Stel je gewoon voor dat er geen praktische belemmeringen zijn. En dat het vandaag ook echt mogelijk is. Je antwoorden maken duidelijk wat jouw persoonlijke waarden zijn!

Schrijf vervolgens je top 5 hieruit op. Als je ze opschrijft, worden ze werkelijker en betekenisvoller voor je. Door ze op papier te zetten, zullen ze een meer centrale plaats innemen in je leven. En zo houden ze je gefocust op wat echt belangrijk is.

Zoek vervolgens andere mensen op die jouw persoonlijke waarden delen en breng tijd met hen door. Dit helpt je om op het juiste spoor te blijven. Als je omringd bent door mensen met dezelfde overtuigingen, ervaar je meer kracht en steun in moeilijke situaties of bij twijfel.

Welke invloed hebben waarden op mijn leven?

Waarden spelen een grote rol in ons leven. Ze kunnen een enorme impact hebben op hoe we leven. Want ze bepalen wat we doen voor de kost, met wie we tijd doorbrengen, hoeveel we verdienen en of we al dan niet het gevoel hebben dat we vooruitgang boeken in het leven.

Een voorbeeld van hoe waarden ons leven beïnvloeden vind je bij je keuze voor een baan. Je morele kompas beïnvloedt wat voor soort werk je doet . Als je liegen of bedriegen niet door de vingers ziet, dan zul je waarschijnlijk moeite hebben om je staande te houden in een bedrijfstak waar liegen of bedriegen aan de orde van de dag is. In dat geval kan het nodig zijn dat je elders werk zoekt, ook al betaalt dat minder of biedt het je minder goede promotiekansen. Het zal je op de lange termijn meer brengen om dichtbij je waarden te blijven.

Welke waarden zijn er?

Discipline

Plezier

Zekerheid

Kennis

Eerlijkheid

Rechtvaardigheid

Ontspanning

Wijsheid

Waardering

Toewijding

Bezit

Macht

Flexibiliteit

Tolerantie

Gezondheid

Afwisseling

Humor

Verantwoordelijkheid

Integriteit

Zelfvertrouwen

Liefde

Vertrouwen

Uitdaging

Avontuur

Loyaliteit

Schoonheid

Gelijkwaardigheid

Innerlijke rust

Onafhankelijkheid

Zingeving

Gehoorzaamheid

Vriendschap

Creativiteit

Zorgzaamheid

Eenvoud

Intimiteit

Openheid

Persoonlijke ontwikkeling

Bescheidenheid

Spiritualiteit

Optimisme

Succes

Samenwerken

Zelfkennis

Reflecteren brengt je meer geluk in het leven

Stilstaan bij je persoonlijke waarden helpt je meer verbonden te raken met je leven. Persoonlijke waarden helpen je om dichtbij je kern te blijven. Het voorkomt dat je er te ver van af raakt, wat kan leiden tot ongelukkigheid. Je persoonlijke waarden kunnen een constante herinnering zijn aan hoe je je leven wilt leiden. Behandel je persoonlijke waarden daarom als een krachtig onderdeel van je leven! Als je dit doet, neemt de kwaliteit van je leven toe en daarmee ook de manier waarop anderen je zien.

Als je in staat bent om een positieve omgeving voor jezelf te handhaven, dan ben je ook in staat om een positieve omgeving te creëren voor anderen om je heen. Tenslotte, werk elke dag aan je persoonlijke waarden door dankbaar te zijn voor wat goed is in je leven. En ben vergevingsgezind wanneer dingen niet zo geweldig zijn. Dit is een belangrijke stap in de richting van het soort leven dat je werkelijk wilt leiden.

 

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Wil je meer tools om inzicht te verkrijgen in je jezelf of je medewerkers? Download dan nu 15 TIPS om jezelf op nummer 1 te zetten of een Persoonlijk Ontwikkelplan via DOWNLOADS!

Get in touch!