Hoe leef ik naar mijn persoonlijke waarden?

Hoe leef ik naar mijn persoonlijke waarden?

In de blog: Persoonlijke waarden: wat zijn dat? En ken jij ze? heb je kunnen lezen dat persoonlijke waarden een innerlijke kompas is die je helpen keuzes te maken die dicht bij je liggen.

Wat zijn ze? Hoe leef ik naar mijn waarden? Welke invloed hebben waarden op mijn leven? Dan lees je de goede blog. Mijn naam is Michel Vorstenbosch en ik ben coach voor Verblinker. Ik krijg dagelijks vragen hoe ik achter mijn waarden kom en ik hoe ik daarnaar kan handelen.

Ik zie persoonlijke waarden als het fundament van je hele leven. Alles staat of valt hiermee. Elke burn-out die ik tegenkom in mijn praktijk is zich niet of nauwelijks bewust, laat staan dat ze ernaar leven.

Oftewel, mijn missie is ook om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van een fundamenteel onderdeel uit ieders leven.

Hoe leef ik mijn persoonlijke waarden, de basis bij elke beslissing die je neemt. Ze zijn het innerlijke kompas waarmee je door je leven navigeert. In deze blog help ik je graag jouw persoonlijke waarden in beeld te brengen. En we kijken hoe jouw waarden helpen om je motivaties, beslissingen en intenties te verduidelijken.

Tot slot kun je hieronder een oefening downloaden die je direct helpen je persoonlijke waarden te bepalen.

Wat zijn persoonlijke waarden?

Als je nog niet zeker weet wat je persoonlijke waarden zijn, besteed er dan wat tijd aan om hierover na te denken. Er zijn twee belangrijke redenen waarom het belangrijk is te weten wat je persoonlijke waarden zijn:

  1. Het helpt je je levensmissie te ontdekken en ernaar te leven;
  2. Het helpt je bij het waarmaken van je levensdromen.

     

Hoe leef je je waarden?

Reflecteren op en leven naar je persoonlijke waarden kan een uitdaging zijn. De volgende vragen helpen je erbij. Als je de kans zou krijgen om je ideale leven te creëren:

  • Hoe zou het eruit zien?
  • Wat zou er anders zijn?
  • Zijn er specifieke ervaringen die je zou willen hebben?
  • Wat voor persoon zou je willen zijn?

Probeer bij de antwoorden geen rekening te houden met beperkingen of obstakels die in de weg kunnen staan. Stel je gewoon voor dat er geen praktische belemmeringen zijn. En dat het vandaag ook echt mogelijk is. Je antwoorden maken duidelijk wat jouw persoonlijke waarden zijn!

Schrijf vervolgens je top 5 hieruit op. Als je ze opschrijft, worden ze werkelijker en betekenisvoller voor je. Door ze op papier te zetten, zullen ze een meer centrale plaats innemen in je leven. En zo houden ze je gefocust op wat echt belangrijk is.

Zoek vervolgens andere mensen op die jouw persoonlijke waarden delen en breng tijd met hen door. Dit helpt je om op het juiste spoor te blijven. Als je omringd bent door mensen met dezelfde overtuigingen, ervaar je meer kracht en steun in moeilijke situaties of bij twijfel.

 

Welke invloed hebben waarden op mijn leven?

Waarden spelen een grote rol in ons leven. Ze hebben een enorme impact op hoe we leven. Want onbewust bepalen ze wat we voor werk kiezen, wat voor ambitie we hebben, met wie we tijd doorbrengen, waaraan we geld aan uitgeven en of we al dan niet het gevoel hebben dat we vooruitgang boeken in het leven.

Een voorbeeld van hoe waarden ons leven beïnvloeden vind je bij je keuze voor een baan. Je innerlijke kompas beïnvloedt onbewust wat voor soort werk je doet. Als je liegen of bedriegen niet door de vingers ziet, dan zul je waarschijnlijk moeite hebben om je staande te houden in een bedrijfstak waar liegen of bedriegen aan de orde van de dag is. In dat geval kan het belangrijk zijn dat je je gevoel laat leiden en elders werk zoekt wat je energie geeft, ook al betaalt dat minder of biedt het je minder goede doorgroeimogelijkheden. Het zal je op de lange termijn meer geluk brengen om dichtbij je persoonlijke waarden te blijven.

 

Reflecteren brengt je meer geluk in het leven

Stilstaan bij je persoonlijke waarden helpt je meer verbonden te raken met je leven. Persoonlijke waarden helpen je om dichtbij je eigen kern te blijven. Reflecteren zorgt voor rust en balans.

Het voorkomt dat je er te ver van af raakt, wat kan leiden tot stress. Je persoonlijke waarden kunnen een constante herinnering zijn aan hoe je je leven wilt leiden en welke keuzes daarin goed voelen. Behandel je persoonlijke waarden daarom als een krachtig onderdeel van je leven! Als je dit doet, neemt de kwaliteit van je leven toe en daarmee ook de manier waarop anderen je zien.

Als je in staat bent om een positieve omgeving voor jezelf te borgen, dan ben je ook in staat om een positieve omgeving te creëren voor anderen om je heen. Eigen zuurstofmasker eerst wordt ten alle tijden verteld als je gaat vliegen.

Tenslotte, werk elke dag aan je persoonlijke waarden door dankbaar te zijn voor wat goed is in je leven. En ben vergevingsgezind wanneer dingen niet zo geweldig zijn. Dit is een belangrijke stap in de richting van het soort leven dat je werkelijk wil leiden.

Welke waarden zijn er?

Download hieronder de lijst met waarden met daarbij 3 stappen die je gaan helpen je persoonlijke waarden te prioriteren.

Persoonlijke waarden Verblinker

laat medewerkers uitblinken

Klaar om meer tijd te besteden aan de dingen die je energie geven?

Maak nu een afspraak voordat
stress je week bepaalt!