Persoonlijke waarden: wat zijn dat? En ken jij ze?

Persoonlijke waarden: wat zijn dat? En ken jij ze?

Wat zijn persoonlijke waarden? Hoe identificeer jij je persoonlijke waarden? Dan lees je de goede blog. Mijn naam is Michel Vorstenbosch en ik ben coach bij Verblinker. Dagelijks beantwoordt ik deze vragen. 

Persoonlijke waarden zijn de dingen die voor ons het meest belangrijkst zijn. Waarden zijn onze ideeën en overtuigingen over wat goed, juist, eerlijk en rechtvaardig is. Met andere woorden: ze geven richting ons om beslissingen te nemen over wat we wel willen en wat we niet. Ze helpen ons in het leven.

Ik merk in de gesprekken die ik heb dat vrijwel niemand zich bewust is van zijn of haar waarden. En dat terwijl dit juist een van de belangrijkste dingen zijn in het leven om te bepalen waar jij je energie aan wil besteden. Ze helpen je als een innerlijk kompas, zonde!

Persoonlijke waarden Verblinker

Was er maar een kant en klaar lijstje met de waarde die voor iedereen gelden. Helaas, je zal ze zelf moeten ontdekken.

Met waarden wordt je niet geboren. Je krijgt ze onbewust op je pad mee vanuit je opvoeding, je familie, je sociale omgeving, studiegenoten, werkgevers of collega’s. Oftewel, vertraag en sta hier eens bij stil om zo een meer gelukkiger leven te leiden.

Wat zijn je waarden?

De sleutel tot een gelukkig leven is ze te kennen en hier bewust mee bezig te zijn. Aan alles waar je tijd, aandacht en geld aan besteed vertellen je iets over je persoonlijke waarden.

Sta je wel eens stil met wat je het meest waardevol vindt in het leven? Als je ze zou moeten opnoemen, hoeveel tijd zou dat kosten? Zou het je lukken?

Waarden zijn onze basisovertuigingen over wat belangrijk is in het leven. Het zijn de leidende principes die ons helpen te bepalen of we iets goed of fout doen.

We gebruiken ze onbewust als maatstaf om een oordeel te vellen en emoties te voelen. Als bijvoorbeeld eerlijkheid en transparantie tot jouw persoonlijke waarden behoren, dan kun jij je boos voelen als iemand tegen jou liegt of jouw vertrouwen beschaamt.

Of als geduld, doorzettingsvermogen en vriendelijkheid tot je waarden behoren, dan kun je medelijden voelen voor iemand die je onrecht heeft aangedaan, omdat hij het moeilijk had of iets verkeerd begrepen had. Of misschien haal je er gewoon je schouders over op.

Als we weten wat onze persoonlijke waarden zijn, kunnen we ze gebruiken om keuzes te maken over hoe we ons leven willen leiden en hoe we ons tegenover anderen willen gedragen.

Ik merk in mijn praktijk dat door de waan van de dag en de sociale druk van het werk en privé we vaak vergeten stil te staan en in rust te reflecteren op de dingen die je meemaakt, met als gevolg een burn-out.

Hoe identificeer jij je waarden?

Dus hoe kom je erachter wat je persoonlijke waarden zijn? Dit is waar ik veel mensen zie vastlopen. Met de juiste begeleiding zie ik ogen open gaan en met in het begin wat weerstand (oei, dit is inderdaad wat ik belangrijk vindt). 

In de onderste 3 stappen kom jij achter je persoonlijke waarden

Stap 1:

Maak een lijst van alle dingen die belangrijk voor je zijn in het leven. Denk hierbij aan je overtuigingen, je relaties, je principes, je doelen, waar je om geeft, wat belangrijk voor je is. Kortom, alles wat je kan bedenken waar je waarde aan hecht.

Stap 2:

Ga door elk item op de lijst en vraag jezelf af:

1. “Waarom is dit belangrijk voor mij?” Blijf vragen waarom, totdat je tot de kern bent doorgedrongen. Misschien moet je dit een paar dagen of weken herhalen, want het uitzoeken van je waarden kost tijd om erover na te denken.

2. Waar besteed ik tijd, aandacht of geld aan? Kijk de afgelopen weken eens waar je keuzes automatisch in hebt gemaakt. En vraag je af “wat vindt ik hier belangrijk aan?”

Stap 3:

Zodra je een antwoord hebt voor elk item op de lijst (en geloof me, het kost een aantal momenten van reflecteren), groepeer je deze in soortgelijke categorieën, zodat alle gerelateerde dingen bij elkaar staan. Je zal zien dat er een kern van een vijftal hierin uitspringen wat iets over je huidige ik vertelt. 

Andere vragen die je jezelf nog kunt stellen zijn:

“Welk type persoon wil je zijn?”

“Hoe wil je later terugkijken op je leven?”

“Waar wil je dat jouw leven over gaat?”

Waarden na of voor een burn-out veranderen. Ik merkte dat ik na mijn burn-out gezondheid ineens veel belangrijker vond dan voorheen. Door de dingen die je meemaakt veranderen je waarden. Oftewel, dit is geen eenmalige oefening, maar een continue bewustzijn van de dingen waar je waarde aan hecht.

Tot slot

Als je dicht bij jezelf wil blijven en meer op één lijn wilt voelen op het gebied van je hoof en gevoel waardoor je meer controle wilt hebben over je werk- en privéleven, is weten wat belangrijk voor je is een must have in je leven.

Lees meer: Hoe leef ik naar mijn persoonlijke waarden?

laat medewerkers uitblinken

Klaar om meer tijd te besteden aan de dingen die je energie geven?

Maak nu een afspraak voordat
stress je week bepaalt!