Je stem verheffen maar niet gehoord worden. Je mening geven, maar geen reactie krijgen. Iets aankaarten, en vervolgens… stilte. Het gevoel van niet gehoord worden is frustrerend, pijnlijk en diep menselijk. Want gehoord worden is niet alleen een communicatieve behoefte, het raakt aan onze bestaansrecht. Wanneer jij je niet gehoord voelt, lijkt het alsof je er niet toe doet. En dat gevoel vreet aan je zelfvertrouwen, je werkplezier en je relaties.
Niet gehoord voelen: waar komt dat gevoel vandaan?
Het gevoel van niet gehoord worden, ontstaat zelden vanuit één gebeurtenis. Het is vaak een opeenstapeling van momenten waarop je je verhaal niet kwijt kon. Of erger nog: waarop je verhaal niet serieus genomen werd. Misschien herken je het wel van vroeger. Je riep iets thuis en niemand luisterde echt. Of je kreeg standaard het antwoord: “Niet nu.” Of: “Stel je niet zo aan.”
Als kind leer je dan onbewust: mijn stem doet er niet toe. Je past je aan. Je zwijgt. En diep vanbinnen groeit een stille overtuiging: ‘mijn behoeften zijn minder belangrijk dan die van een ander.’
Op latere leeftijd herhaalt dat patroon zich vaak. Je brengt een idee in op werk, maar iemand anders gaat ermee aan de haal. Je benoemt iets in een gesprek met je leidinggevende, maar het verdwijnt in de vergetelheid. Je deelt iets persoonlijks met een vriend(in), maar het onderwerp wordt snel afgekapt.
De impact van je niet gehoord voelen
Niet gehoord voelen is meer dan een vervelend moment. Het raakt aan onze identiteit. Als mensen zijn we sociale wezens. We hebben de diepe behoefte om erbij te horen, om gezien en gehoord te worden. Uit psychologisch onderzoek (o.a. Maslow, 1943) blijkt dat na fysieke veiligheid, verbondenheid één van onze sterkste basisbehoeften is. Als die behoefte structureel niet vervuld wordt, raakt dat je welzijn en zelfs je mentale gezondheid.
Misschien merk je het aan:
- Minder zin hebben in werk of sociale activiteiten
- Je steeds vaker terugtrekken
- Irritatie of verdriet dat je moeilijk kunt plaatsen
- Twijfel aan jezelf of je eigen waarde
- De neiging om te gaan pleasen of juist te gaan rebelleren
De conclusie die je onbewust trekt, is: “Als ik niet gehoord word, zal ik wel niet belangrijk zijn.” En dat is een slopende gedachte voor je zelfvertrouwen.
Gratis e-book
21 slimme manieren om elke dag al je taken af te krijgen (zonder jezelf over de kop te werken)
Waarom mensen jou niet (altijd) horen
Het is verleidelijk om de oorzaak buiten jezelf te zoeken. En ja, soms ligt het daar ook echt. Je kunt in een omgeving zitten waar weinig ruimte is voor echte aandacht. Denk aan een hiërarchische werksfeer, dominante gesprekspartners of een cultuur waarin kwetsbaarheid als zwakte wordt gezien. Maar eerlijk is eerlijk: het is te makkelijk om alleen dáár de oorzaak te leggen.
Soms ligt de sleutel bij jezelf. Misschien ben je gewend je woorden in te slikken of verzacht je je boodschap om confrontatie te vermijden. Misschien spreek je niet vanuit je kern, maar vanuit wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Of misschien weet je zelf niet goed wat je nodig hebt, en als jij het al niet helder hebt, hoe moet een ander het dan aanvoelen?
Wat je kunt doen als je je niet gehoord voelt
- Erken je gevoel
De eerste stap is erkennen dat je je niet gehoord voelt. Niet wegdrukken, niet bagatelliseren. Benoem het voor jezelf zonder oordeel. Je gevoel is terecht. Het heeft een reden. Alleen al dat erkennen geeft ruimte. - Kijk naar het patroon.
Vraag jezelf af: in welke situaties voel ik me het vaakst niet gehoord? Met wie? En wat doe ik dan? Herken je patronen uit je jeugd of eerdere relaties? Inzicht hierin is goud waard en het geeft je de keuze om het anders te doen. - Leer jezelf kennen én uitspreken
Je stem laten horen begint bij jezelf kennen. Weet wat je nodig hebt, wat je grenzen zijn en wat voor jou belangrijk is. En oefen dan met het uitspreken daarvan. Duidelijk, eerlijk en zonder je kleiner te maken. Je hoeft niet schreeuwen om gehoord te worden, maar je mag wel gaan staan. - Kies je omgeving bewust
Soms is het niet jouw stem die verkeerd is, maar de ruimte waarin je hem laat klinken. Een omgeving die je voortdurend dempt, uitlacht of negeert, is geen gezonde plek. Zoek mensen op die wél luisteren. Die vragen stellen. Die jou zien zoals je bent. - Geef jezelf wat je van een ander verlangt
Dit is misschien de moeilijkste stap. Maar ook de krachtigste. Wacht niet langer op bevestiging van buitenaf. Geef jezelf die erkenning. Zeg tegen jezelf: “Mijn verhaal doet ertoe.” Want pas als jij je eigen stem serieus neemt, kunnen anderen dat ook gaan doen.

Mijn eigen ervaring met niet gehoord voelen
Ik weet hoe het voelt. Ik heb jarenlang geprobeerd mijn plek te vinden in systemen die niet bij me pasten. In functies waar mijn ideeën stilvielen. In gesprekken waarin ik me aanpaste om de harmonie te bewaren. Tot ik mezelf begon te verliezen. Mijn lichaam trok uiteindelijk de stekker eruit: twee burn-outs verder moest ik leren luisteren. Niet naar anderen, maar naar mezelf.
Dat was het beginpunt van Verblinker. Want ik geloof dat als jij je eigen stem leert herkennen en uitspreken, je veel krachtiger in het leven komt te staan. Dan hoef je je niet langer te bewijzen of op goedkeuring te wachten. Dan bén je gewoon wie je bent. En dat is meer dan genoeg.
Dus als jij je vaak niet gehoord voelt, weet dan: er is niets mis met jou. Maar het is wél tijd om je stem terug te claimen.
Wat kan Verblinker voor jou betekenen?
Heb jij ook het gevoel dat je voortdurend achter de feiten aanloopt?
Je bent druk, je hebt ambities, je wil het goed doen, voor je werk, je gezin, jezelf. Maar hoe hard je ook werkt, je to-dolijst lijkt nooit korter te worden. Je energie lekt langzaam weg en écht grip op je tijd? Die ontbreekt.
Ondertussen blijft de druk groeien.
De constante stroom aan taken, deadlines en prikkels maakt het lastig om te focussen. Je weet dat het anders kan, dat er meer in je zit, maar waar begin je? En hoe zorg je dat je keuzes maakt die echt bij jou passen, in plaats van maar te blijven rennen?
Daarom help ik je bij Verblinker om het wél anders te doen.
Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Met coaching en training help ik professionals zoals jij om hun persoonlijke organisatie te versterken. Geen trucjes of standaard timemanagementtips, wél duurzame keuzes maken vanuit regie. Zodat je grip krijgt op je tijd, energie én richting.
- Gratis ebook: 21 manier om elke dag al je taken af te krijgen
- Training in 1 dag: Timemanagement dat niet gaat om tijd, maar om de essentie
- Het Uitblinkerstraject: 1 op 1 coaching die echt persoonlijk en impactvol is
Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching
Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.