Gedachten positief beïnvloeden. 5 Tips

In dit artikel geef ik vijf tips geven om je te helpen om je gedachten en overtuigingen positief te beïnvloeden, zodat jij op dit moment zelf de regie over je leven kunt nemen door betere keuzes te maken die je meer rust geven.

Op meerdere momenten in je leven ben je waarschijnlijk overweldigd door de impact van de buitenwereld.

Het kan zijn wanneer je met je partner praat, wanneer je om opslag vraagt op je werk of gewoon wanneer je met alledaagse gewoontes te maken hebt.

We worden elke dag gebombardeerd met verwachtingen van andere mensen over hoe we ons leven zouden moeten leiden. Zelfs de eenvoudigste dingen, zoals beter bewegen of eten, kunnen vanuit een adviesperspectief over gecompliceerd zijn. Ik weet zeker dat we allemaal betere keuzes willen maken, maar we weten op het moment zelf niet altijd hoe.

5 Tips om je gedachten positief te beïnvloeden:

Beschrijf de situatie met feiten

We zijn allemaal schuldig aan het in de val trappen van het interpreteren van een situatie met een gekleurde bril. We hebben de neiging om aan te nemen dat mensen op dezelfde manier denken, voelen en reageren als wij.

Dit wordt cognitieve empathie genoemd – we proberen anderen te begrijpen op basis van onze eigen perceptie van de werkelijkheid.

De eerste stap om je mindset te verbeteren is je realiseren dat die misschien moet veranderen. Hoe kun je echt weten of je mindset het probleem is of dat je gewoon een slechte dag hebt? Feit is dat we allemaal wel eens moeilijke dagen hebben, waarop we niet in de beste stemming zijn. Aangezien we niet 24/7 mentaal positief kunnen zijn, hoe kunnen we onze negatieve emoties dan scheiden van blijvende effecten op onze gemoedstoestand? Dit kan moeilijk zijn, omdat onze geest alles probeert te verwerken wat ons overkomt. Of het nu gaat om een belediging, een ongeluk of schokkend nieuws, deze kortetermijngevoelens laten een impact op ons achter. Als gevolg daarvan schetsen veel mensen een somber beeld van zichzelf en van de wereld om hen heen.

Ik geloof dat de sleutel is om jezelf bepaalde vragen te stellen zoals:

 • Wat zijn de feiten?
 • Wat is de impact?

Als je dat doet, kom je met nieuwe antwoorden die je huidige mindset weerspiegelen en je helpen te bereiken wat voor jou het belangrijkste is.

Begrijp je eigen gedachtes en overtuigingen

Geestelijke gezondheid is geen set van vaste kenmerken. Het is een steeds veranderend landschap van gedachten, gevoelens en gedragingen die van moment tot moment fluctueren. Beter begrijpen hoe je mindset kan veranderen – en hoe je die veranderingen kunt vormgeven – is een cruciale stap in het verhogen van je eigen mentale welzijn.

Als je in staat bent om na te denken over wat er in je hoofd omgaat, kan dat je helpen om te begrijpen wanneer je mindset verandert op een manier die je liever niet had gezien. Bijvoorbeeld:

 • Wanneer je last hebt van angst, stress of andere negatieve emoties, erken dan dat dit tijdelijke ervaringen kunnen zijn. Deze emoties hoeven je leven niet te beheersen, ze bestaan gewoon als een onderdeel van het volledige scala van menselijke ervaringen.
 • Wanneer je je slecht voelt, herinner jezelf er dan aan dat er morgen altijd weer een dag is waarop je je misschien beter zult voelen. Probeer je te concentreren op positieve dingen en herinner jezelf aan de dingen die je leuk of zinvol vindt.
 • Wanneer je het gevoel hebt iets op te geven dat belangrijk voor je is, denk dan aan de momenten in je leven dat je al eerder moeilijke tijden hebt doorgemaakt en je er doorheen bent gekomen. Herinner jezelf eraan dat hetzelfde weer mogelijk is met wat inspanning en steun van mensen die om je geven.

Beoordeel of deze gedachten je helpen

Je bent wat je denkt. Dus als je je leven wilt verbeteren en je doelen wilt bereiken, is het belangrijk om eerst de manier waarop je denkt te veranderen.

Dit is de reden waarom ik de afgelopen jaren aan mijn mindset heb gewerkt. En dan bedoel ik niet dat “positief denken” je alleen maar een goed gevoel geeft, maar je eigenlijk op geen enkele manier helpt. Je wordt nergens beter in door alleen maar te denken aan hoe goed je je voelt.

In plaats daarvan heb ik het over hoe je gedachten, je acties en je resultaten in het leven kunnen veranderen. Ik heb een reeks hulpmiddelen gebruikt om dit te laten gebeuren. Die hulpmiddelen hebben me de afgelopen jaren geholpen om een aantal verbazingwekkende dingen te bereiken. Ik wilde ze met jou delen, zodat jij ook dit soort veranderingen voor jezelf door kunt voeren.

Dit is een proces in meerdere stappen, maar het is vrij eenvoudig en ongecompliceerd als je eenmaal begint:

 • Identificeer je negatieve gedachten;
 • Vervang ze door positieve gedachten;
 • Maak van die nieuwe gedachten een gewoonte en herhaal ze tot ze een automatisme worden;
 • Heroverweeg je hersenen om meer te lijken op de persoon die je wilt zijn.

Maak gebruik van de kracht van affirmaties

Affirmaties zijn uitspraken die je steeds opnieuw doet, die je kunnen helpen je denkpatronen te sturen en te veranderen. Het belangrijkste is dat je je concentreert op positieve gedachten. Wanneer je affirmaties maakt, wees dan vriendelijk maar vastberaden en herhaal de positieve gedachten vele malen per dag tot ze in je onderbewustzijn zijn gezonken. Als je dit elke dag vijf minuten doet, merk je snel resultaat. Affirmaties helpen je om je mindset positief te sturen en te veranderen.

Gebruik affirmaties in de “ik” vorm zoals:

 • Ik heb zelfvertrouwen.
 • Ik ben sterk.
 • Ik heb rust van binnen.
 • Ik focus me op mijn aandeel.
 • Ik zet mezelf op nummer één.

Schrijf de affirmaties op een Post-it en plak ze op een zichtbare plek, dus waar je er meerdere malen per dag zonder al te veel moeite naar kunt kijken. Zoals op je monitor, thuis op kantoor of bijvoorbeeld thuis op de koelkast.

Ga omdenken en beïnvloed je gedachten

Soms is het de moeite waard om even stil te staan bij de dingen die zouden kunnen zijn. Vraag jezelf eens af “hoe zou ik deze overtuiging om kunnen draaien in iets positiefs?
We hebben de neiging om onze overtuigingen te behandelen als iets dat niet kan worden veranderd. We richting ons voornamelijk op de overtuigingen die wel zijn in plaats van wat er nog niet is.
Schrijf je overtuigingen op en probeer er een positieve vraag of gedachten bij te schrijven, enkele voorbeelden van omdenken zijn:

Ik ben bang om te falen -> van fouten kan ik alleen maar leren en hierdoor word ik steeds beter. Oftewel, hoe sneller ik fouten maak, hoe sneller ik leer en beter wordt.

Wow, wat veel werk komt er op mij af -> Hoe kan ik het werk opdelen in toegevoegde waarde en dit vervolgens in kleine onderdelen te knippen?

Ik durf het nog niet -> Ik ga starten en ervaring opdoen. Met de ervaring kan ik verder kijken dan dat ik nu kan overzien.

Conclusie

Samenvattend: jij hebt de controle over je denkwijze, niemand anders. Je mag de negatieve gedachten niet de overhand laten nemen of je laten overwinnen door je acties te beheersen. Streef altijd naar een positieve en betere toekomst en wees je bewust van hoe je daden anderen beïnvloeden.

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!