Hoe geef je goede feedback aan collega’s?

Feedback geven aan collega’s; heb jij daar weleens moeite mee? Het is heel fijn als je elkaar als collega’s feedback kunt en durft te geven; het voorkomt namelijk vervelende situaties en je houdt de werksfeer gezellig.

Maar feedback geven is niet zo simpel als het klinkt, want hoe kun je op een respectvolle manier feedback geven zonder dat het overkomt als kritiek? In dit blog kun je alles lezen over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Persoonlijke effectiviteit en feedback

Persoonlijke effectiviteit gaat over hoe goed jij in staat bent om jouw doelen te bereiken. Het gaat over jouw vermogen om taken uit te voeren, tijd effectief te beheren en resultaten te behalen. Hierbij speelt communicatie een belangrijke rol, en een deel van die communicatie bestaat uit feedback geven.

Feedback geven en ontvangen speelt een grote rol bij persoonlijke effectiviteit. Het helpt jou en anderen om beter te presteren, te leren en te groeien. Hoe beter jij bent in het geven van constructieve feedback, hoe effectiever je kunt zijn. Je helpt niet alleen anderen om beter te worden, maar je bouwt ook aan jouw relaties, verbetert de communicatie en creëert een omgeving waarin iedereen kan leren en groeien.

Hoe geef je feedback?

Feedback geven; het klinkt zo gemakkelijk. Maar om een boodschap duidelijk over te laten komen, zonder dat je daarbij een ander voor het hoofd stoot, is het belangrijk dat je let op de manier waarop je de boodschap overbrengt. Hiervoor bestaan een aantal feedbackregels:

De feedback moet constructief zijn

Of het nu gaat om positieve of negatieve feedback, in beide situaties is het belangrijk dat de feedback opbouwend is. Je doet het om iemand te helpen; brengt het daarom altijd op een positieve manier.

Spreek vanuit jezelf

Geef de feedback altijd vanuit jouw standpunt. Wat zie je liever anders? Waar heb jij last van? Als je jouw feedback start met ‘ik heb het gevoel dat’ of ‘voor mij werkt dit niet prettig’, dan voorkom je dat de ander het opvat als kritiek.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Wees concreet

Als je feedback geeft, maak het dan niet te vaag. Wees duidelijk en zeg waar het op staat (op een positieve manier) en geef concrete voorbeelden. Anders leert de ander er niets van.

Verplaats jezelf in de ander

Als jij feedback zou krijgen van een ander, hoe zou je dit dan willen ontvangen? Hou daar rekening mee als je feedback geeft. Probeer je in te leven in de andere persoon; op welke manier zou hij/zij ervan kunnen leren?

Sta open voor een reactie

Feedback geven aan collega’s is geen eenrichtingsverkeer. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een goede interactie ontstaat tussen jou en je collega’s. Hou er dus rekening mee dat je een reactie kunt krijgen; zo leer je alleen maar van elkaar.

Kies het juiste moment

Kies een goed moment om je feedback te geven. Doe dit op een rustig tijdstip, zonder dat er andere collega’s bij zijn.

Hoe geef je goede feedback aan collega’s?

Wanneer komt feedback van pas?

In welke situaties geef je feedback op je werk? Als de samenwerking tussen jou en je collega’s niet optimaal verloopt, is het moment om constructieve feedback te geven. In onderstaande situaties kan het geven van feedback van pas komen:

Je collega komt steeds te laat

Als je collega steeds te laat op het werk verschijnt of niet op tijd op afspraken verschijnt, dan betekent dit dat je niet op je collega kunt rekenen. Bespreek het samen met je collega, zodat de oorzaak achterhaald kan worden. Geef aan dat je het vervelend vindt en dat het niet goed overkomt op jullie klanten.

Afstemming in projecten

Je werkt samen met een collega aan een belangrijk project, maar merkt dat de communicatie niet soepel verloopt. Je moet feedback geven over hoe jullie beter kunnen samenwerken en de taken effectiever kunnen verdelen.

Prestaties voldoen niet

Een collega heeft een presentatie gegeven voor het hele team, maar het leek alsof hij/zij niet goed voorbereid was en moeite had om de boodschap over te brengen. Hier moet je feedback geven over hoe de presentatie verbeterd kan worden om duidelijker en overtuigender te zijn.

Omgaan met tijd

Een teamlid heeft de neiging om regelmatig deadlines te missen, wat de voortgang van het team belemmert. Hier moet je feedback geven over het belang van tijdmanagement en hoe hij of zij taken beter kunnen plannen en organiseren.

Ongepast gedrag

Je merkt dat een collega soms ongepast gedrag vertoont of moeite heeft met effectieve communicatie. Hier moet je feedback geven over hoe zij zich professioneler kunnen gedragen en beter kunnen communiceren met het team.

Hoe geef je goede feedback aan collega’s?

Waarom is feedback geven belangrijk?

Het geven van feedback draagt bij aan een gezonde en goede werksfeer. De samenwerking verloopt soepeler en medewerkers voelen zich meer betrokken bij de organisatie. het geven van feedback kan lastig zijn, helemaal als je het niet gewend bent, maar het levert enorm veel op.

Meer motivatie

Een van de belangrijkste levensbehoeften van een mens is gewaardeerd te worden. We horen allemaal graag dat we het goed doen. Krijg je positieve feedback van een collega? Dan krijg je het gevoel dat je bijdraagt aan het succes van de organisatie. Dit heeft als gevolg dat je meer verantwoordelijkheid voelt, dat je meer dingen uitprobeert en sneller geneigd bent om het beste uit jezelf te halen.

Doelen sneller bereiken

Door het krijgen van feedback weet je wat je nog moet doen (of juist niet moet doen) om je persoonlijke doelen sneller te bereiken. Daarnaast zorgt het geven van feedback ervoor dat de samenwerking tussen teams beter verloopt, waardoor teamdoelen sneller behaald zullen worden. Als je op regelmatige basis feedback krijgt, dan kun je op ieder moment nagaan of je nog op het juiste pad zit.

Werken aan blinde vlekken

Het kennen van je kwaliteiten en valkuilen is erg belangrijk als je je verder wilt ontwikkelen als mens. Door feedback te krijgen (helemaal als dit vanuit verschillende standpunten is) helpt je om een completer zelfbeeld te krijgen. Iedereen heeft tekortkomingen en niemand vindt het leuk om negatieve feedback te krijgen, maar het geeft je wel de kans om jezelf te verbeteren. Zo kun je concreet aan de slag met je valkuilen.

Talenten ontwikkelen

Als je positieve feedback krijgt, word je je bewust van de kwaliteiten die je bezit. Zowel op persoonlijk als professioneel gebied groei je, waardoor je je potentieel vergroot. Dit is dé manier om je talenten te ontwikkelen! Ben jij degene die vaak feedback geeft? Dan help je de ander dus echt verder.

Meer werkgeluk

Krijg jij aandacht en erkenning? Dan is de kans groot dat je met meer plezier naar je werk gaat. Door zelf regelmatig feedback te geven, spreek je ook jouw onderlinge frustraties en gevoelens sneller uit. Dit leidt tot een betere sfeer en samenwerking.

Kortom

In dit blog heb je ontdekt dat goede feedback geven op de werkvloer van onschatbare waarde is voor een succesvolle en productieve samenwerking. Als je goede feedback geeft, kun je jouw collega’s ondersteunen en motiveren om hun vaardigheden en prestaties naar een hoger niveau te tillen. Het is overigens niet alleen belangrijk om feedback te geven, maar ook om feedback te kunnen ontvangen.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!