Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD).

In een wereld die steeds luidruchtiger wordt, is het vermogen tot echt te luisteren en krachtig reageren een waardevolle vaardigheid. Deze luisterkracht is niet alleen essentieel voor het opbouwen van diepgaande relaties, maar ook voor het begrijpen van verschillende perspectieven.

Laten we samen de ins en outs van deze techniek verkennen en ontdekken hoe het niet alleen onze communicatie verbetert, maar ook een solide basis legt voor betekenisvolle connecties in zowel persoonlijke als professionele situaties. In dit blog lees je over de kracht van Luisteren, Samenvatten en Doorvragen en hoe het je gespreksvaardigheden naar een hoger niveau kan tillen

In de snel veranderende bevinden we ons vaak op twee gedachten. Ga je jouw verhaal of oplossing vertellen, of neem je de tijd om de ander eerst oprecht te begrijpen en vanuit daar verdiepende vragen te stellen?

Het is een dans tussen het verlangen om ons eigen verhaal te delen en de kunst van het empathisch luisteren. En wist je dat er vijf verschillende manieren zijn om te luisteren?

5 niveaus van luisteren

Niveau Wat je zegt en doet
(Uiterlijk)
Wat je voelt
(Innerlijk)
5 Empathisch luisteren Je luistert, vraagt door op de inhoud, het proces en de relatie met als doel om de ander emotioneel en mentaal te begrijpen Je bent en voelt je werkelijk geïnteresseerd in de situatie van de ander en vraagt hoe je kunt helpen
4 Oplossend luisteren “Wat jij moet doen….”
Je geeft een advies zonder te weten wat de ander van je verwacht
Herkennen wat de ander zegt, voelt en wat hij bedoelt. Je geeft een oplossing die in jouw situatie heeft geholpen
3 Selectief luisteren “Ja, dat herken ik. Toen ik…”
Je luistert selectief naar de herkenning in je eigen verhaal en hoort de ander niet volledig
Meer geïnteresseerd zijn in wat jij hebt meegemaakt en wilt dit graag vertellen. Je bent minder geïnteresseerd in de ander
2 Doen alsof “Ja, Ja…”
Herhalen wat de ander zegt lukt je niet meer
Je bent met je hoofd en gevoel niet bij dat wat de ander heeft gezegd
1 Negeren Je zegt, doet en kijkt niet naar de ander. Je bent blij als het gesprek ten einde is Geen interesse in de ander is er aanwezig

bron: H. Veenman, Rogare

De dimensies van luisteren typeren een “Ik-gericht”, op een “Ander-gericht” en “Contextgericht” luisteren.

2 Tips om je luisterkracht te vergroten

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Dit betekent dat je eerst uit nieuwsgierigheid vragen moet gaan stellen om zo de ander goed te doorgronden.

Open vragen stellen

Dit kun je doen door open vragen te stellen, beginnende met wat, hoe, wanneer, welke en wie.

Bij het woord “waarom” hebben wij in onze opvoeding een “negatieve” overtuiging ontwikkeld. Als kind kregen we regelmatig te horen: “Waarom heb je dit gedaan?” Test het verschil maar eens bij jezelf en een collega op het werk:

“Waarom heb je die keuze gemaakt?” Of “Hoe kom je aan die keuze?”

De eerste vraag kan door de meerderheid als negatiever worden ervaren dan de tweede vraag.

Wees je er bewust van dat je één vraag tegelijk stelt, je aandacht bij het gesprek houdt en doorvraagt op wat je wel en juist niet hoort.

Zorg dat je goed voorbereid bent en vraag door op de informatie die je terugkrijgt in plaats van een vooraf opgestelde vragenlijst af te werken.

Gesprekstechniek LSD: luisteren, samenvatten en doorvragen

De techniek LSD (wij bedoelen hiermee geen drugs) staat voor luisteren, samenvatten en doorvragen. Op het moment dat je de ander wilt begrijpen en het gesprek wilt stimuleren om samen verder te komen, gebruik dan de LSD-techniek als rode draad.

Empathisch Luisteren “Eerst begrijpen voor begrepen te willen worden”

Samenvatten “Als ik het goed begrijp bedoel je”

Doorvragen “Hoe compleet ben ik?”

Persoonlijke effectiviteit

Door je bewust te zijn van de niveaus van luisteren en de gesprekstechniek LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) zul je merken dat je effectiever gaat communiceren. Hiermee vergroot jij je persoonlijke effectiviteit als werknemer, maar ook privé in je rol als vader, moeder, dochter, zoon, oom of tante.

Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!