Inzicht in waar je tijd blijft: handige time tracking tools

Als ondernemer wil je natuurlijk efficiënt met je tijd omgaan. Iedere dag vliegt de tijd voorbij en aan het einde van de dag heb je eigenlijk geen idee waar de tijd gebleven is: wat heb je nu eigenlijk de hele dag gedaan? Er zijn talloze apps op de markt die je helpen om inzicht te krijgen in waar je tijd blijft; in dit blog bespreken we daarom de meest handige time tracking tools.

De kracht van time tracking tools

Een time tracking tool kan je enorm helpen bij effectief timemanagement. Het helpt je om bewust te worden van hoe je je tijd besteedt. Soms lijkt het alsof je de hele dag druk bezig bent, maar als je naar je time tracking rapport kijkt, zie je misschien dat je veel tijd hebt besteed aan dingen die niet echt productief waren. Dit bewustzijn geeft je het bewustzijn om aanpassingen te maken en je tijd effectiever te benutten.

Wanneer ben je het meest productief?

Een time tracking tool geeft je ook inzicht in je productiviteitspatronen. Je kunt zien op welke tijdstippen van de dag je het meest productief bent en wanneer je misschien een dipje hebt. Dit stelt je in staat om je taken zo te plannen dat je de meest uitdagende taken aanpakt wanneer je op je best bent.

Prioriteiten stellen

Bovendien kun je met een time tracking tool prioriteiten stellen. Als je ziet hoeveel tijd je besteedt aan verschillende taken, kun je gemakkelijker beslissen wat echt belangrijk is en wat minder belangrijk is. Dit helpt je om je energie te richten op de taken die er echt toe doen.

Realistisch timemanagement

Een ander voordeel is dat een time tracking tool je kan helpen om realistische tijdsinschattingen te maken. Vaak onderschatten we hoe lang bepaalde taken daadwerkelijk duren. Door je tijd bij te houden, krijg je een beter idee van hoe lang je echt nodig hebt om dingen af te ronden.

Een aantal tools op een rij:

In dit blog vind je een aantal tools.

RescueTime

RescueTime is een app die bijhoudt hoeveel tijd je spendeert op je computer. Het is ook mogelijk om RescueTime op je telefoon te installeren; hier houdt de app dan bij hoeveel tijd je doorbrengt in je apps en hoeveel je gebruik maakt van de telefoon.

Het is mogelijk om met RescueTime een offline tracking in te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je niet met je telefoon belt, als je net een vergadering ingaat of wanneer je alles op je laptop bijhoudt. Het nadeel hiervan is dat je dit handmatig in moet stellen. Het kan dus voorkomen dat je dit in de hectiek van de dag vergeet.

Het handige hiervan is dat je ziet hoeveel tijd je bezig bent met werk, maar ook met minder productieve zaken, zoals bijvoorbeeld het scrollen in je Instagram feed. Per dag kun je een overzicht zien van wat je gedaan hebt, je kunt highlights vastleggen van wat je bereikt hebt die dag en alarmen instellen als je te veel tijd spendeert aan een bepaalde activiteit.

Het is ook mogelijk om websites te blokkeren die je afleiden van je werk. Denk dan bijvoorbeeld aan social media websites of nieuwssites. De kans is op deze manier groter dat je productief bezig blijft en niet in de verleiding komt om je berichten op Instagram te checken.

Met RescueTime krijg je echt inzicht in je dag. Denk jij dat je de hele dag alleen maar in vergaderingen zit. RescueTime laat je zien of dat klopt, of dat het stiekem allemaal wel meevalt.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Toggle

Toggle is een handige en intuïtieve timetracking tool die je helpt om je tijd efficiënt te beheren en inzicht te krijgen in hoe je je dag besteedt. Of je nu zelfstandige bent, een freelancer, of gewoon je persoonlijke productiviteit wilt verbeteren, Toggle is ontworpen om je te ondersteunen bij het beheer van je taken en projecten.

Met Toggle kun je eenvoudig taken aanmaken en timers starten voor elk project waar je aan werkt. Met slechts een paar klikken kun je aangeven wanneer je aan een taak begint en wanneer je stopt. Dit geeft je een nauwkeurig beeld van hoeveel tijd je aan elke taak besteedt. Hierdoor kun je je productiviteitspatronen herkennen en beslissingen nemen op basis van concrete gegevens.

Een van de krachtige functies van Toggle is het vermogen om rapporten en analyses te genereren op basis van je ingevoerde gegevens. Deze rapporten kunnen je helpen om te begrijpen hoe je tijd verdeeld is over projecten, taken en zelfs dagen van de week. Dit inzicht kan je ondersteunen bij het nemen van beslissingen over het optimaliseren van je planning en het stellen van realistische doelen.

Harvest

Harvest is een uitgebreide timetracking-tool en projectmanagementsoftware die is ontworpen om je te helpen bij het nauwkeurig bijhouden van de tijd die je aan taken en projecten besteedt. Het richt zich niet alleen op het bijhouden van tijd, maar biedt ook functies voor facturering, rapportage en samenwerking. Al met al is Harvest meer dan alleen een timetracking-tool; het is een uitgebreide oplossing die helpt bij het beheren van tijd, projecten, facturering en samenwerking. Het is geschikt voor individuele professionals, kleine bedrijven en teams die nauwkeurige tijdregistratie en efficiënt beheer van hun werk nodig hebben.

Everhour

Everhour is een superhandige timetracking app die je helpt om je tijd efficiënt te beheren en te volgen. Met Everhour kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel tijd je aan verschillende taken, projecten en klussen besteedt. Of je nu freelancer bent, in een team werkt of gewoon je persoonlijke projecten wilt beheren, Wat Everhour echt onderscheidt, is de naadloze integratie met populaire projectmanagementtools zoals Trello, Asana, Basecamp en meer. Dit betekent dat je je tijd kunt bijhouden zonder constant tussen verschillende apps te schakelen.

Conclusie

Als ondernemer of professional begrijp je ongetwijfeld hoe kostbaar tijd is. Gelukkig zijn er time tracking tools die als jouw persoonlijke tijdsbeheerassistenten fungeren. Deze tools brengen niet alleen in kaart waar je tijd naartoe gaat, maar ze bieden ook waardevolle inzichten in je gewoonten en productiviteitspatronen. Met deze kennis kun je bewuste keuzes maken over hoe je je tijd wilt besteden en hoe je je taken en projecten kunt optimaliseren.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!