Wat is Ambitie?

Als we de letterlijke betekenis van het woord ambitie van de Dikke Van Dale nemen is ambitie: streven. Als 2e bepaling geeft de Dikke Van Dale aan: eerzucht. Toch kunnen wij wel stellen dat ambitie veel meer is dan wat daar wordt vermeld.

Wat vormt ambitie? Waarom weten veel mensen vaak niet wat hun ambities eigenlijk zijn? Is zo’n beknopte definitiebepaling eigenlijk niet vrij armoedig voor een woord dat zo alomvattend is? En wat geeft nu eigenlijk ambitie betekenis?

Waar komt het woord ambitie vandaan?

Het woord ambitie stamt af vanuit het oude Latijnse woord; “Ambitiö”, wat weer afstamt van “Ambiö”. Wat in essentie betekent; “overgaan” – “ik ga over (onderwerp naar keuze).” Dit is later dus geëvolueerd naar “ambitiö”, wat weer staat voor; “datgene wat omringd”.  Wat je dus weer terug zou kunnen leiden naar datgene wat jou omringd – datgene wat jou bezighoudt.

Het woord “ambitio” werd ook door de romeinen gebruikt, waar het sloeg op het ronselen van stemmen en er een negatieve connotatie aan het woord werd gegeven. Later tijdens de renaissance vond het woord weer nieuw leven toen Nicollò Machiavelli het onderwerp ambitie in zijn boeken ging behandelen.

Hij schreef dat ambitie, mits het gebruikt wordt voor de juiste doeleinden, wenselijk kon zijn en sprak uiteindelijk over gezonde ambitie.

Waar worden ambities door gevormd?

Je zou kunnen stellen dat jouw ambities worden gevormd door datgene wat jou bezighoud en waarin jij vervolgens iets tot stand wil brengen. Je motivatie bepaalt vervolgens of het “gezonde ambitie” is of niet.

Daar midden in, vind je ook gelijk de betekenis en de waarde van je ambities. Zo zie je dus, ambitie is een woord dat niet zo beknopt en simplistisch is als het lijkt. Natuurlijk, de Van Dale gebruik je niet om de algehele geschiedenis en alle ins en outs te lezen. Ik wil alleen aanduiden dat het woord een vrij zwaar begrip is eigenlijk.

Hoe vind ik mijn ambities?

Je komt er eigenlijk vrij gemakkelijk achter door jezelf enkele vragen te stellen:

  • Wat vind ik leuk en interessant?
  • Waar houd ik mezelf veelal mee bezig?
  • Waar sta ik voor en wat zijn mijn principes?
  • Wat vind ik belangrijk? Wat zijn mijn waarden?
  • Waar wil ik meer betekenis aangeven?
  • Waar wil ik staan over 1 jaar als persoon?

Door deze 6 vragen tot je te nemen en daarover na te denken zul je al gauw wel wat mogelijkheden vinden. Het is altijd belangrijk dat het hart resoneert met wat het brein denkt, je zult daarom niet erg gauw je ambitie vinden in iets wat tegen je principes ingaat. Dit is ook de reden dat mensen last krijgen van burn-outs.

Het hart resoneert niet met datgene wat ze doen, waardoor er steeds meer energie verloren gaat aan zaken waar jij als persoon niet gelukkiger van zal worden. Het staat immers allemaal in verband met elkaar.

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!