Wat is Mindfulness?

Mindfulness, een veel gebruikte en hippe term. Sommige mensen lopen ermee weg en anderen vinden het eerder zweverig of vaag. Wat is mindfulness nu écht? Wat kan jij ervan leren? En wat kan het jou op de werkvloer opleveren?

Wat is Mindfulness?

Al dansend opgaan in de muziek, een knuffel van iemand die je lief hebt of de smaak van je eerste slok koffie in de ochtend. Uitblinkende momenten waarop gedachten stil staan en je volledig opgaat in de magie van het moment. 

Deze volledig bewuste aandacht voor het moment noemen we mindfulness. De oprichter van mindfulness, John Kabat-Zinn, definieerde het als volgt: ‘je volledig bewust zijn van de huidige ervaring, in het hier-en-nu en zonder oordelen’.

Wat kun je ervan leren?

Door middel van meditaties en oefeningen leer je om stil te staan en op te merken wat er in het moment is. Je leert voelen wat er zich in je lichaam afspeelt en hier zo veel mogelijk zonder oordeel mee te zijn.

Ook leer je gevoelens en gedachten herkennen en accepteren zoals ze zijn in plaats van jezelf te bekritiseren of te proberen deze gedachten of gevoelens te vermijden of te onderdrukken.

Zo oefen je met het liefdevol sturen van je aandacht en kan je stap voor stap bewust worden van automatische patronen en deze doorbreken. Hierdoor ontstaat er meer rust, zelfliefde en meer ruimte om bewuste keuzes te maken en grenzen aan te geven.

Wat kan Mindfulness op de werkvloer opleveren?

Voorkomen of verminderen van stress en burn-out klachten! Mindfulness is een hele toegankelijke manier om het (lichaams)bewustzijn van werknemers te vergroten.

Wetenschappelijk is bewezen dat de beoefening van mindfulness stress, angst en burn-outklachten kan verminderen in verschillende stressvolle beroepsgroepen zoals het onderwijs en de zorg1.

Er zijn ook al eerste aanwijzingen dat de mindfulness een positief effect heeft op het werk gerelateerde uitkomsten zoals een hogere productiviteit, betere communicatie, werk, bevlogenheid, teamklimaat en leiderschap2. Hier wordt momenteel nog vervolgonderzoek naar gedaan.

Referenties

  1. Janssen, M., Heerkens, Y., Kuijer, W., Van Der Heijden, B., & Engels, J. (2018). Effects of Mindfulness-Based Stress Reduction on employees’ mental health: A systematic review. PloS one13(1), e0191332.
  2. Good, D. J., Lyddy, C. J., Glomb, T. M., Bono, J. E., Brown, K. W., Duffy, M. K., … & Lazar, S. W. (2016). Contemplating mindfulness at work: An integrative review. Journal of management42(1), 114-142.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!