Wat zijn persoonlijke waarden?

Wat zijn waarden? Het zijn de dingen die voor ons het belangrijkst zijn. Waarden zijn onze ideeën over wat goed, juist, eerlijk en rechtvaardig is. Met andere woorden: ze helpen ons beslissingen te nemen over wat we wel willen en wat we niet willen.

Wat zijn waarden?

De sleutel tot een gelukkig leven is ze te kennen. Hier is hoe je jouw waarden kunt vinden en beginnen trouw aan jezelf te leven.

Weet je wat je het meest waardevol vindt in het leven? Als je ze zou moeten opnoemen, hoeveel tijd zou dat kosten? Zou je het kunnen?

Waarden zijn onze basisovertuigingen over wat belangrijk is in het leven. Het zijn de leidende principes die ons helpen te bepalen of we iets goed of fout doen. We gebruiken ze als maatstaf om een oordeel te vellen en emoties te voelen. Als bijvoorbeeld eerlijkheid, waarachtigheid en transparantie tot jouw waarden behoren, dan kun jij je boos voelen als iemand tegen jou liegt of jouw vertrouwen beschaamt.

Of als geduld, doorzettingsvermogen en vriendelijkheid tot je waarden behoren, dan kun je medelijden voelen voor iemand die je onrecht heeft aangedaan, omdat hij het moeilijk had of iets verkeerd begrepen had. Of misschien haal je er gewoon je schouders over op.

Als we weten wat onze persoonlijke waarden zijn, kunnen we ze gebruiken om beslissingen te nemen over hoe we ons leven willen leiden en hoe we ons tegenover anderen willen gedragen.

Dus hoe komt het dat niet meer mensen weten wat hun waarden zijn?

Hoe identificeer jij je waarden?

Dus hoe kom je erachter wat je persoonlijke waarden zijn? Dit is waar veel mensen vastlopen, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Hier is mijn eenvoudige gids:

Stap 1:

Maak een lijst van alle dingen die belangrijk voor je zijn in het leven. Denk hierbij aan je overtuigingen, je relaties, je principes, je doelen, waar je om geeft, wat belangrijk voor je is et cetera.

Stap 2:

Ga door elk item op de lijst en vraag jezelf af: “Waarom is dit belangrijk voor mij?” Blijf vragen waarom, totdat je tot de kern bent doorgedrongen. Misschien moet je dit een paar dagen of weken herhalen, want het uitzoeken van je waarden kost tijd om erover na te denken.

Stap 3:

Zodra je een antwoord hebt voor elk item op de lijst (en geloof me, het zal de moeite waard zijn), groepeer je deze in soortgelijke categorieën, zodat alle gerelateerde dingen bij elkaar staan.

Andere vragen die je jezelf nog kunt stellen zijn:

“Welk type persoon wil je zijn?”

“Hoe wil je later terugkijken op je leven?”

“Waar wil je dat jouw leven over gaat?

Conclusie

Als je je meer op één lijn wilt voelen en meer controle wilt hebben over je leven, is weten wat belangrijk voor je is een must.

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!