7 inzichten van de Helweek

Helweek. 7 dagen die je leven veranderen…

Maandagochtend om 05.00u, de Helweek begint. Uit ervaring kan ik nu al zeggen dat het mijn leven heeft veranderd. 

Het was een super zware en toffe week die ik nooit meer ga vergeten! Dat gevoel aan het einde van de week is niet te omschrijven. Althans, ik heb een echte FLOW ervaren!

Wat is de Helweek?

Dé sensatie uit Noorwegen! Erik Bertrand Larssen heeft een boek geschreven om een nieuwe norm te creëren en daarmee je eigen grenzen te verleggen. Met een week buiten je comfortzone wordt alles gemakkelijker. Je creëert meer “momentum” door bewustzijn extreem te vergroten. Erik Bertrand Larssen heeft een militaire werkweek omgezet in een week die we allemaal kunnen volgen. Deze week zal voor niet militaire deelnemers voornamelijk op het mentaal en emotionele karakter zitten.

Helweek schema

Per dag focus je je op een thema, om zo alle stappen te doorlopen inclusief de donderdagnacht door te werken en dus voor 41 uur wakker te blijven. Daar ben ik mezelf meerdere keren echt tegengekomen waarbij de volgende gedachtes in mij opkwamen “ik wil naar bed, ik ga opgeven en wat doe ik mezelf aan“.

Programma Helweek Verblinker

Eerst even 2 burn-outs terugspoelen.. 

Juni 2016 vs Januari 2023.

Op de linker foto zie je mij in het ziekenhuis met mijn pasgeboren dochter op bezoek. Op dat moment had ik net een week in het ziekenhuis doorgebracht nadat ik voor de tweede keer was opgehaald door de ambulance (in 1 week tijd).
Mijn lichaam gaf het op tot twee keer toe althans, dat dacht ik destijds. Zelfs de ambulance medewerkers konden mij niet bij bewustzijn krijgen met o.a. de knijp technieken. 

Michel Vorstenbosch Burn-out in Ziekenhuis
Finish foto zondag Helweek

: Waarom dan de Helweek zul je je afvragen?

Door het twee keer meemaken van een burn-out heb ik ervaren wat een onbewust, maar verkeerde mindset met je kan doen. Je lichaam is een verlengstuk van je brein. Door niet te luisteren naar mijn lichaam en gevoel heb ik signalen genegeerd waardoor ik tot twee keer toe in een burn-out terecht ben gekomen. Hierdoor ben ik de afgelopen jaren stap voor stap, bewust en onbewust, gaan werken aan mijn mentale gezondheid. De persoonlijke waarden “gezondheid” ging ik steeds meer waarde aan ging hechten.    

8 Signalen die ik voorheen als een bal onder water drukte en ze negeerde:

1. – PIEKEREN: Malen over wat ik nog allemaal moest doen en wat voor gedachtes er in mij op kwamen.

2. – LICHAMELIJKE KLACHTEN: Pijn in de onderrug en darmen was voor mij al bijna “gewoon” aan het worden.

3 – VERGEETACHTIG:  “Huh, heb jij dat gezegd?” was steeds meer mijn reactie.

4. – VERMOEIDHEID: Elke dag na het eten stortte ik zowat in elkaar. Elke dag rond een uur of 20.00u ging ik slapen.

5. – SLECHT SLAPEN: Elke nacht had ik moeite om in slaap te komen en als ik al in slaap viel, werd ik snel weer wakker.

6. – MINDSET GLAS HALF LEEG: Elke opmerking die iemand in mijn omgeving maakte, bekeek ik vanuit een negatief perspectief.

7. – KORT LONTJE: Ik was door een combinatie van bovenstaande punten snel geïrriteerd. En dat kon mijn vrouw snel merken.

8. – LIBIDO VERLAGING: Ik had weinig zin in contact of seks. Dit in tegenstelling tot andere momenten. 

Nu je dit verteld hebt, waarom dan de helweek?

Ik ben mij steeds bewuster gaan worden van de invloed die ik zelf had. Daardoor ben ik gaan werken aan mijn mindset.

Zodoende dacht ik dat ik mijn grenzen nog lang niet had bereikt. Oftewel, ik ben nieuwsgierig naar de wereld buiten mijn comfortzone. 

Van de 4160 weken die ik hopelijk leef (o.b.v. 80 jr.), wilde ik de helweek herinneren als een nieuw ijkpunt op het gebied van vermoeidheid en doorzettingsvermogen. Het plaatst mijn leven weer even in perspectief. Waardoor ik des te meer mag waarderen wat ik nu allemaal bereikt heb. Deze week is er voor mij met kop en schouders bovenuit gestoken (los van o.a. de geboorte van mijn kids en mijn trouwerij op Mauritius).

Welke weken kun jij je nog herinneren die met kop en schouders erboven uitstaken? Naast een aantal maanden training van het Korps Mariniers is dit ook een week die er met kop en schouders boven uit steekt.

We denken vaak dat we onze grens hebben bereikt. Alleen weet je vanaf nu dat het een signaal is dat je jezelf nog beter moet gaan leren kennen. Ik ben ervan overtuigd dat als je in een burn-out terecht bent gekomen, je niet genoeg aan jezelf hebt gewerkt de tijd ervoor. Heb je dat wel gedaan, dan zul je dieper moeten gaan met een coach of iemand anders in je omgeving om te ontdekken waar de oorzaak zit. 

Tijdens mijn eerste burn-out heb ik met een psycholoog de symptomen bestreden om zo weer “fit” te gaan herstellen en te werken. Daarnaast had ik de omgevingsfactoren veranderd waardoor, ik een paar jaar later weer een burn-out op liep. Ik had dus letterlijk de eerste keer te weinig geleerd over mezelf.

Dat gaat mij geen derde keer overkomenwas mijn mindset geworden. Hoe kan het nu dat ik er weer in zit; vroeg ik mezelf dagelijks af wat niet bevorderlijk was voor mijn herstel.

Dit zijn mijn 7 inzichten van de 7 dagen Helweek.

 

1.      Vroeg opstaan, om 05.00u elke dag

De eerste dag was enorm zwaar. Ik zat een langere tijd in de modus van 06.30u opstaan. Maar ik had het doel gesteld om de Helweek te starten, dus dat deed ik. Vol frisse moed maakte ik tegelijkertijd een van mijn doelen al waar, namelijk om meer zichtbaar te worden in videovorm, namelijk instagram.  Inmiddels word ik hier ook steeds handiger in.

De zondag ging mijn wekker en stond ik al automatisch op om mezelf om te kleden voor het hardlopen. Ik verbaasde me erover hoe snel gewoontes kunnen veranderen.

Wat mij heeft gemotiveerd is muziek, complimentjes en reacties op mijn verhaal op Instagram. Hier kon ik me echt aan vasthouden! Ik kon zelfs genieten van “AC/DC – Thunderstruck” wat ik normaal niet zou uitkiezen.

Ondanks dat een van de regels op de donderdag was “geen sociale media” heb ik het beperkt tot het posten van mijn verhaal, zo kon ik die dag doorkomen.
Klik voor de Spotify lijst welke mij persoonlijk motiveerde.

De gewoonte om 5.00u op te staan ga ik de komende weken vaker inzetten. Je krijgt gewoon een enorme hoeveelheid aan tijd erbij in de week.

2.      Onbewust uitstellen van gewoontes 

Ik dacht dat ik wel redelijk bij was met alle klusjes in huis. Toen ik op maandag startte, merkte ik dat ik veel meer gedaan kreeg op een dag. En de uitstelklusjes naar voren had gehaald (2 plintjes kitten die er al een aantal maanden lagen, een strip op een deur repareren, traphekje van de muur af halen, etc.). Onbewust had ik ze mede al naar de achtergrond verhuisd waardoor ik er standaard omheen liep.

Aanraken = Afmakenhangt inmiddels als een Teamafspraak in huis. Oftewel, zie je iets wat je op wil pakken, pak dan ook gelijk goed door en rond het af! Bij elke taak die ik voldaan had kreeg ik een enorme boost aan energie en mijn vrouw was weer tevreden ;)! 

Mijn vrouw zei na de eerste dag: “Kun je er geen heljaar van maken” 

3.         Je bent wie je denkt

Je lichaam is zoals ik al zei een verlengstuk van je brein. Alles staat met elkaar in verbinding. Zorg je goed voor je brein, is dat een goede richting gever voor je lichaam. Ik had nooit gedacht dat ik 6 dagen in de week 5 kilometer kon lopen. 

“De woorden die je kiest bepalen je gevoel. Je gevoel bepaalt je gedrag”. Denk aan positieve dingen en je gaat je steeds beter voelen.

Ik had het op meerdere momenten moeilijk, wanneer ik ging zitten op de bank, of de donderdagnacht tijdens het wakker proberen te blijven. Op die momenten waren mijn gedachtes die in mij opkwamen: “ik geef het op, waar doe ik het in hemelsnaam voor, ik ga slapen net zoals de rest van Nederland. Gelukkig had ik in de voorbereiding affirmaties voor mijn motivatie van de week opgeschreven zodat, ik deze kon teruglezen op de deur van mijn kantoor. Telkens als ik hiernaar keek, dacht ik: “Ja, ik voel me moe, maar heb alles in huis om door te zetten 

4.         Visualiseer je doelen

Zoals ik hierboven schreef helpen positieve zinnen je, zeker als je het moeilijk hebt. Een van de voorbereidingspunten was dat je jezelf de helweek visualiseert wat de impact gaat zijn van de week. Je loopt als het ware de week door, aangezien je het boek van tevoren hebt doorgelezen. Hiermee maak je de drempel lager om verandering te versnellen.

In coaching vraag ik ook om de ambitie te borgen in een visualisatie zoals ze het noemen in coaching land: “affirmatie” of “anker”. Teken, schrijf op waar je naar toe wilt met de leerdoelen die je opstelt. Ze helpen je sneller het doel te bereiken.

 

5.         De meerwaarde van herstel

Op dag 5 van de helweek ga je technieken leren om efficiënt te rusten en de meerwaarde te zien van herstel. Voorheen ging ik vaak van meeting naar meeting waartussen ik vrijwel geen rust of herstel had ingebouwd. Zeker in Corona tijd met online meetings was dit een negatieve energieslurper.

Het is belangrijk om pauzes te nemen om uit te rusten en op te laden. Stap elk uur een paar minuten weg van je werk om je geest de kans te geven om te rusten en je opnieuw te concentreren.

Plan je rust in je agenda. Als herstel zo belangrijk is om goed te kunnen presteren, dan kun je dit maar beter zien als toegevoegde waarde voor jezelf en je werkgever.

6.         Televisie

Minder de televisie aan gedurende een week. Ik merk nu pas hoeveel tv ik keek voor het nieuws, of een film op netflix. Nu ik het verschil heb gezien heb ik enorm veel tijd “over” die ik aan dingen kan besteden waar ik energie van krijg zoals meer qualitytime met het gezin of sporten.

Plan samen met je partner of alleen een focus week in waarin TV verboden is. Ontdek wat het verschil is en je zult versteld staan!

7.         FLOW ervaren

Wow, wat een gevoel toen ik na de laatste keer sporten thuis kwam op zondag. Steeds als ik reflecteer en mijn ervaring op papier zet voel ik de nodige emoties hoe het is om FLOW te ervaren. Ik merkte zaterdag al enigszins en zondag pas echt dat ik volledig in mijn kracht zat. 

Tijdens het schaatsen met mijn dochter kwam ik een bekende tegen die zei: “leef je nog?” waarbij ik dacht, huh, hoezo? O, ja: ik heb de helweek gedaan… Ik kon letterlijk de wereld aan!

FLOW ervaren is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Je moet wel als deelnemer in de helweek stappen, want als je de rol van toeschouwer aanneemt, ga je de FLOW niet ervaren. Dat is ook wat ik terugzie in de vierdaagse Core Skills Trainingen die ik geef. Je krijgt eruit wat je erin stopt.

Ik kan oprecht zeggen dat ik door de helweek mijn eigen grenzen heb verlegd en een nieuwe norm heb gecreëerd! Wat is dat een gaaf gevoel!

Mijn persoonlijke organisatie voor het werk en privé zoals focus en doelen stellen heeft sinds deze week een extreme boost gekregen. 

Maandagochtend 05.00u foto:

Helweek boek Verblinker

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!