Je hoofd leeg maken; hoe doe je dat?

Vind je het moeilijk om tot rust te komen, omdat je hoofd te vol zit? Als je continu rondloopt met een hoofd vol met problemen, gedachten, inspirerende ideeën of zorgen, dan kost dit veel van je energie.

Als het je niet lukt om je gedachten onder controle te krijgen, dan kun je last krijgen van stress, voel je je lusteloos en zonder energie. Dit geldt ook wanneer je in je hoofd continu bezig bent met taken die gedaan moeten worden. Wanneer je ze niet bundelt zit je hoofd vol met losse gedachten. De oplossing? Je hoofd leeg maken! Maar hoe doe je dat? In dit blog lees je er meer over.

Je hoofd leeg maken; start met een braindump

Wil je inzicht krijgen in alles wat er speelt in je hoofd? Een braindump kan hierbij helpen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is pen en papier. Het is heel eenvoudig om een braindump te starten. Leg een vel papier voor je neer en schrijf alles op wat in je hoofd zit.

Denk aan verantwoordelijkheden, afspraken, dingen die je bezig houden, taken, gedachten, plannen en dromen. Schrijf alles op wat in je opkomt. Dat geeft al ontzettend veel rust. Zodra je alles op papier hebt staan is het een stuk makkelijker om zaken met elkaar te verbinden.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Categoriseren en organiseren

Nu is het tijd om in deze wirwar aan gedachten structuur aan te brengen. ekijk je lijst en begin met het categoriseren van de items. Dit kan bijvoorbeeld zijn op basis van projecten, deadlines of prioriteiten. Organiseer de taken op een manier die logisch en overzichtelijk voor je is.

Prioriteiten stellen

Ga door je georganiseerde lijst en bepaal welke taken prioriteit hebben, dus het belangrijkst zijn. Denk na over de urgentie en impact van elke taak. Markeer de taken die je als eerste wilt aanpakken.

Heb je dit gedaan, dan kun je de taken in een overzichtelijke planning gieten. Maak een realistische planning waarbij je rekening houdt met deadlines en andere verplichtingen. Doe dit niet alleen voor werkprojecten, maar ook voor andere dingen. Wil je bijvoorbeeld verbouwen in huis, giet dit dan ook in een planning.

Een to-do-list maken

Nu je een planning hebt gemaakt kun je per week of per dag een to-do-list samenstellen. Het is tijd voor actie. Het maakt niet uit hoe klein of groot de taak is, het belangrijkste is dat je actie onderneemt. Let er hier wel op dat je elke dag je langetermijndoelen in het oog houdt, zodat je dichter bij het behalen van je doelen in de buurt komt.

Je hoofd leeg maken; hoe doe je dat?

Houd alles bij op dezelfde plek

De stappen hierboven zijn terugkerende stappen. Het helpt wanneer je een vast moment in de week hebt waarop je een braindump doet. Houd dit allemaal bij op dezelfde plek, zodat je overzichtelijk hebt wat je allemaal moet doen en vanuit daar keuzes kunt maken. Dit kan in een notitieboekje of een app zijn. Sommige zaken hebben wellicht geen prioriteit, dat kun je dan loslaten. Zo ontstaat er vanzelf meer rust in je hoofd.

Start een journal en maak je hoofd leeg

Alle gedachten die in je hoofd zitten zijn chaotisch, zodra het op papier staat wordt het overzichtelijk. Daarom helpt het ook zo goed om alles van je af te schrijven als je een vol hoofd hebt. Als je schrijft, dwing je jezelf als het ware om je gedachten te ordenen. Tijdens het schrijven kom je dan tot bepaalde conclusies.

Het starten van een journal kan je helpen om je hoofd leger te maken. Het schrijven hoeft niet perfect te zijn, het is alleen voor jezelf. Schrijf gewoon alles wat in je opkomt. Je kunt dit doen voor het slapen gaan, maar in de ochtend een kwartiertje pakken en alles opschrijven wat in je hoofd zit kan een goed begin van de dag zijn. Journallen is een activiteit die past in een goede ochtendroutine.

Praat met mensen

Een andere manier om je hoofd leeg te maken is praten met mensen die naar je willen luisteren. Maak een lange wandeling met een goede vriendin, of bel je moeder voor een luisterend oor. Door te praten over wat er in je hoofd zit, wordt het vaak duidelijker wat het precies is wat je dwars zit. Daarnaast lucht het ook op om alles er een keer uit te gooien. Praten is in dit geval net zo effectief als schrijven.

Kortom

Het leegmaken van je hoofd wanneer het vol zit met taken is een essentiële stap om productief en georganiseerd te blijven. Door alles op te schrijven en te categoriseren, kun je een duidelijk overzicht krijgen van wat er allemaal op je bord ligt. Het is ook belangrijk om te leren loslaten en te elimineren wat niet essentieel is. Blijf consistent en maak het leegmaken van je hoofd een regelmatige gewoonte.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!