Iedereen tevreden willen stellen en de impact op je planning

Je kunt je voorstellen dat als je geen taken hebt om te doen dat het dan lekker voelt om iedereen tevreden te stellen. Bij elke keer dat je andere helpt, maakt je lichaam de stof dopamine aan. Denk maar aan het gevoel van een taak afvinken, lekker gevoel geeft dat, hè.

Nu weer terug naar jouw situatie, iedereen tevreden willen stellen. Het siert je als persoon dat je dit wilt doen, alleen de vraag is dit ook zo verstandig? Welke invloed heeft dit op je planning. We gaan in dit blog verder in op de invloed die het heeft om iedereen tevreden te stellen.

Relatie iedereen tevreden stellen en planning

Welke taken wil je op een dag allemaal klaarhebben. Gaat dat lukken als je iedereen tevreden stelt?

Nee, het is onmogelijk om anderen te helpen zonder dat het ten koste kan gaan van je eigen planning. Tenzij je “pleaser” als functie hebt staan. Wil je dus met een voldaan gevoel naar huis aan het einde van de werkdag, dan zul je kritisch naar je eigen verantwoordelijkheden en taken moeten kijken welke je wanneer af moet hebben.

Waarom je iedereen tevreden wil stellen

Vraag je jezelf wel eens af hoe het komt dat je iedereen tevreden wil stellen? Waarschijnlijk niet als je dit leest. Het begint namelijk allemaal bij de gedachten die je hierover bewust of onbewust hebt.

Doordat je anderen alleen maar tevreden wil stellen, ben je ze helemaal niet aan het helpen. Je bent ze namelijk aan het “redden”. Dat is een wezenlijk verschil met de definitie van helpen.

Gebeurtenis -> Gedachten -> Gevoel -> Gedrag

Je gedrag om iedereen te pleasen wordt namelijk beïnvloed door je gedachten. Dus heel simpel, als je anders gaat denken, ga je hier ook anders naar handelen.

Hieronder een aantal voorbeelden van gedachten die vaak voorkomen:

 • Zolang de ander door kan met het werk gaat het goed;
 • Ik moet altijd klaarstaan voor de ander;
 • De ander gaat voor mij;
 • Als ik de ander niet help, beïnvloed dit mijn beoordeling;
 • Als ik de ander help, vinden ze mij leuk;
 • Als ik de ander help, krijg ik waardering;
 • Als ik de ander help, krijg ik erkenning en word ik gezien;
 • Zolang ik de ander help, kan er geen conflict ontstaan;
 • Ik wil harmonie met iedereen;
 • Ik wil geen conflict;

Je ziet dat er verschillende gedachten kunnen zitten onder het gevoel en het gedrag wat hier vervolgens uit komt. De eerste stap is dan ook om hier steeds meer bewust van te zijn.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Affirmaties

Om je gewoonte van iedereen tevreden te willen stellen te doorbreken kun je de hulp van affirmaties gebruiken. Een affirmatie is een krachtige techniek die bijdraagt aan het veranderen van je gedachten.

Een simpel ezelsbruggetje die ik voor mezelf hanteer, is: “beren en geweren”:

Je hebt de “beren”, de negatieve gedachten en je hebt de “geweren”, de positieve gedachten. Met deze geweren kun je de beren afschieten.

Voorbeelden van affirmaties (geweren) die je helpen om een ander gevoel te krijgen:

 • Ik wil mijn taken afgerond krijgen vandaag;
 • Wat voor jouw urgent is, is dat voor mij niet;
 • Je kan wel even wachten totdat mijn taak af is;
 • Maak niet van jouw verwachting, mijn verplichting;
 • Fuck je mening;
 • Ik wil je best helpen vandaag, maar niet redden;

Hoe voelt dit? Schrijf er een die op dit moment het beste bij je past, en schrijf dit op een post-it en hang dit op een plek waar je vaak komt (wc, laptop, kantoor, keuken, etc.). Hiermee gaat je brein dit onbewust opnemen als je hier vaak komt.

Dagplanning

Belangrijk is om je niet te laten leiden op een dag door de ander. Hiervoor kun je gebruik maken van een goede dagplanning. Op deze manier ben je bewust bezig met je eigen prioriteiten en kun je bepalen wat je als eerste wil oppakken op een dag.

Conclusie

Belangrijk om te realiseren is dat je bewust bent van je gedachten waarom je iedereen aan het pleasen bent. Als je dit weet, kun je gemakkelijk de stap maken naar het gebruiken van affirmaties, of de “geweren”.

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!