Eat that frog; wat is dat?

Herken je dit? Je bent de hele dag druk bezig geweest, je hebt zelfs bijna je hele to-do lijst af kunnen vinken. Die ene grote klus, waar je al weken tegenop ziet, daar ben je helaas wéér niet aan toegekomen. Dat komt een andere keer wel.

Hoe kan het dat je die belangrijke klus steeds voor je uit blijft schuiven? Waarschijnlijk heb je er een aantal excuses voor; je hebt er even geen tijd voor, je hebt er geen zin in of het is gewoon niet het juiste moment. Eerlijk gezegd werk je eigenlijk liever aan kleinere taken, die net iets gemakkelijker zijn.

Op deze manier kom je natuurlijk nooit toe aan die belangrijke klussen. Gelukkig is er een simpele oplossing voor dit uitstelgedrag: Eat that frog!

Wat is ‘Eat that frog’?

Eat that frog is een timemanagement boek geschreven door Brian Tracy. Met de ondertitel ‘21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time’ is het boek een klassieker onder de timemanagement boeken.

Brian Tracy werd geïnspireerd om dit boek te schrijven door een quote van Mark Twain:
“Wanneer jij je dag begint met het eten van een levende kikker, kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen, wetende dat dat waarschijnlijk het ergste was dat je die dag zal overkomen.”

Het boek is 120 pagina’s lang en geeft enorm veel praktische tips en handige inzichten. In het kort: Stel prioriteiten, plan en werk alleen aan zaken die écht belangrijk zijn. De zaken die niet jouw volledige aandacht nodig hebben zijn de zaken die je uit kunt stellen.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Twee soorten uitstelgedrag

Brian Tracy stelt dat jouw ‘kikker’ (dus datgene wat je steeds maar uit blijft stellen) jouw grootste en belangrijkste taak is. Het is een taak die de grootste impact heeft op je resultaten of misschien zelfs wel op je leven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een taak die je al heel lang aan het uitstellen bent. Misschien wil je een boek schrijven, maar je onderneemt maar geen actie. Je stelt het uit.

Volgens Tracy heeft dit uitstelgedrag te maken met de angst om te falen én de angst voor succes. Want wat als je project mislukt en je voor schut staat? Wat als je boek een kaskraker blijkt? Je begint dus niet met het opstellen van dat eerste kladje.

Het is veel makkelijker en minder eng om je bezig te houden met zaken die veel minder belangrijk voor je zijn, zoals jezelf bezighouden met je mailbox of die stapel dossiers op je bureau. Zo hoef je niet te denken aan die lelijke kikker die vlak voor je neus zit (en kom je nooit toe aan de dingen die écht belangrijk voor je zijn).

Wat is echt belangrijk voor je?

Wil je echt productief zijn en je doelen behalen? Dan zul je aandacht moeten geven aan die dikke, lelijke kikker. Om dit te kunnen doen moet je onderscheid leren maken tussen de kikker en de kikkervisjes.

Als het jouw grote droom is om een boek te publiceren, dan is het opstellen van dat eerste klad jouw kikker. Het opschonen van je LInkedIn profiel is niet jouw kikker. Ook het lezen en beantwoorden van e-mails is niet jouw kikker. Dit zijn de kikkervisjes; ze zijn klein en hebben (bijna) geen waarde.

Onderstaande stappen helpen je om onderscheid te kunnen maken tussen jouw kikker en de kikkervisjes.

Breng je kikkers in beeld

Voordat je weet waar je aandacht aan moet geven, is het belangrijk om vast te stellen wat jouw doelen zijn; wat wil je bereiken? Wees hierin heel specifiek, dus niet ‘een boek schrijven’, maar ‘voor het volgende jaar een manuscript schrijven en aanleveren bij uitgeverij X’. Schrijf vervolgens op welke stappen je moet nemen om dit doel te bereiken.

Eat that frog; wat is dat?

Scheid kikkers van kikkervisjes

In ‘Eat that frog’ is één van de belangrijkste punten dat je onderscheid leert te maken tussen de belangrijke en nutteloze taken; de kikkers en de kikkervisjes. De stappen die je in punt 1 hebt opgeschreven ga je nu onder de loep nemen. Wat zijn de kikkers en wat zijn de kikkervisjes? Om hier onderscheid in te kunnen maken, dien je voor iedere taak te bepalen hoe belangrijk deze is en wat de impact is op jouw vastgestelde doel.

Werk aan de meest dikke en lelijke kikker

Als je eenmaal een lijst hebt opgesteld met de meest belangrijke dingen (de kikkers) en de minder belangrijke dingen (de kikkervisjes) kun je aan de slag. Nu is het belangrijk dat je tijd vrij gaat maken om aan de dikke-kikker-taken te werken. De ochtend is hier het meest geschikt voor; wanneer je deze taak voor later op de dag inplant, is de kans groot dat je hem weer uitstelt. Kies je meest belangrijke kikker en zet deze bovenaan je to-do lijst.

Het is hierbij belangrijk dat je de taak volledig afrondt voordat je met een andere taak begint. Wanneer je overloopt van ideeën is het verleidelijk om aan andere taken te beginnen, maar doe dit niet. Voordat je het doorhebt, ben je met tien verschillende dingen bezig en komt er helemaal niets meer af.

Wil je uitstelgedrag voorkomen en eindelijk je doelen bereiken? Creëer dan een blok in je agenda waarin je je volledig kunt wijden aan deze taak en werk er net zo lang aan totdat je hem hebt afgerond.

Eat That Frog op een rij

In de kern komt de Eat That Frog-methode hier op neer:

  1. Identificeer je kikker: Bepaal ‘s ochtends wat je grootste, meest uitdagende taak voor de dag is – datgene waar je waarschijnlijk tegenop ziet.
  2. Plan je dag: Maak een lijst van al je taken voor de dag en bepaal de prioriteit ervan. Zorg ervoor dat je kikker bovenaan de lijst staat.
  3. Begin met de kikker: Zodra je je dag begint, duik je direct in je kikker. Besteed de eerste 1-2 uur van je werkdag aan deze taak, zonder afgeleid te worden.
  4. Een taak per keer: Werk aan één taak tegelijkertijd en laat je niet afleiden door andere taken of meldingen.
  5. Gebruik timers: Gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek (25 minuten werken, 5 minuten pauze) om gefocust te blijven en je energie hoog te houden.
  6. Weersta uitstelgedrag: Als je eenmaal begint met je kikker, laat dan geen excuses toe om het uit te stellen. Gewoon doen!
  7. Voel de voldoening: Wanneer je je kikker hebt voltooid, voel je de voldoening van het afronden van een belangrijke taak. Dit kan je motivatie een boost geven voor de rest van de dag.
  8. Ga door met je taken: Nadat je je kikker hebt gegeten, ga je verder met de rest van je taken. Richt je op de volgende belangrijkste taak.

Wat levert het je op?

De “Eat That Frog” methode helpt je om beter je taken te plannen en uit te voeren. Wanneer je deze methode gebruikt, zijn dit de voordelen:

  1. Meer Overzicht: Je weet precies wat je moet doen en wanneer.
  2. Minder Uitstelgedrag: Je stelt minder uit, omdat je start met de moeilijkste taak.
  3. Meer Voldoening: Je voelt je goed omdat je de belangrijkste taken eerst doet.
  4. Efficiënt Werken: Je werkt sneller en beter omdat je je concentreert op één taak tegelijk.
  5. Meer Vrije Tijd: Omdat je efficiënt werkt, heb je meer tijd over voor leuke dingen.
  6. Minder Stress: Je maakt je minder zorgen omdat je weet dat je alles onder controle hebt.

Denk aan een kikker als de grootste en moeilijkste taak die je moet doen. Als je die eerst doet, wordt de rest van de dag makkelijker. Dus “eet die kikker” en voel je de rest van de dag goed over wat je hebt bereikt!

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!