Pomodoro techniek; wat is het en hoe werkt het?

Heb je een grote taak af te ronden en lukt het je maar niet om je te concentreren? Word je door van alles en nog wat afgeleid? Dan is de pomodoro techniek iets voor jou!

Wat is de pomodoro techniek?

De pomodoro techniek is een timemanagement methode waarbij je gedurende een bepaalde tijd geconcentreerd aan een taak werkt en dit afwisselt met een pauze moment. Die pauze is erg belangrijk; het zorgt ervoor dat je je weer makkelijker kunt focussen op je taak. Deze momenten worden bij de standaard pomodoro methode als volgt ingedeeld:

  1. Je zet een pomodoro timer van 25 minuten; in deze tijd werk je geconcentreerd aan een taak;
  2. Je neemt 5 minuten pauze;
  3. Na vier pomodoro’s (dus twee uur werken) neem je een pauze van 15 minuten.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Wat doe je tijdens een pomodoro?

Een pomodoro is dus een moment van 25 minuten. Tijdens deze 25 minuten werk je volledig geconcentreerd aan één taak. Je laat je tijdens deze tijd niet afleiden door je eigen gedachten of je omgeving. Je weet precies aan welke taak je wilt werken.

Tijdens de 5 minuten pauze die hierop volgt mag je alles doen wat je tijdens de pomodoro niet mag. Je kunt je telefoon pakken en je berichten lezen, door je Instagram feed scrollen, even met je collega’s bijkletsen, een kopje koffie zetten of naar het toilet gaan. Na 5 minuten ben je weer terug op je plek, zodat je weer verder kunt gaan met je taak.

Hoe kan het dat de pomodoro methode zo goed werkt?

In de pomodoro techniek zijn een aantal slimme dingen ingebouwd, waardoor het nu wel lukt om geconcentreerd te werken.

Je voorkomt dat je uitgeput raakt

Als je twee uur lang geconcentreerd aan een taak hebt gewerkt, dan herken je vast wel het gevoel dat je ineens compleet uitgeput bent. Dit komt doordat je mentale batterij dan helemaal op is. De 5 minuten pauze na 25 minuten geconcentreerd werken zorgen ervoor dat je batterij weer even opgeladen wordt. Uitputting wordt op deze manier voorkomen.

Je beperkt de momenten van afleiding

Als je je continu laat afleiden tijdens je werk, dan duurt het enorm lang voordat je taak afgerond is. Even het weer checken, kijken of iemand je een berichtje heeft gestuurd of het laatste nieuws lezen; voordat je het weet ben je 20 minuten verder. Het mooie van de pomodoro techniek is dat afleiding gewoon toegestaan is, alleen niet langer dan 5 minuten!

Je bepaalt heel bewust wat je wilt doen en hoe lang je hiermee bezig bent

Met de pomodoro techniek bepaal je zelf heel bewust hoeveel tijd je met een taak bezig bent. Dit maakt het gemakkelijk om je planning te koppelen aan de pomodoro techniek. Je hebt hierdoor minder last van uitstelgedrag, je denkt bewust na over wat haalbaar is op een dag en je blijft niet te lang hangen in taken.

Pomodoro techniek; wat is het en hoe werkt het?

Meer focus met de pomodoro techniek

Het succes van de pomodoro techniek zit in het feit dat je tijdens de 25 minuten niet afgeleid wordt. In feite creëer je hiermee een focusblok. Dit gaat je een stuk gemakkelijker af als je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Vraag je dus af voordat je start wat voor jou grote afleiders zijn en probeer deze te minimaliseren.

Ben je bijvoorbeeld snel afgeleid door je telefoon? Leg je telefoon dan ver uit de buurt of zet hem op vliegtuigstand, zodat er geen berichten binnen kunnen komen.

Ben je snel afgeleid door geluiden om je heen? Werk dan met een noise cancelling koptelefoon of ga in een aparte ruimte zitten, waar je niet gestoord kan worden door je collega’s.

Andere tips voor het minimaliseren van afleiding zijn het afsluiten van je mailbox en internet en anderen vertellen dat je geconcentreerd aan het werk bent, zodat je niet gestoord wordt.

Vergeet niet om pauze te nemen

Het enige nadeel van de pomodoro techniek kan zijn dat je net lekker gefocust met je taak bezig bent en dat je dan 5 minuten pauze moet nemen. De verleiding kan dan groot zijn om gewoon door te werken en de pauze over te slaan. Doe dit niet!

Als je de pauze overslaat is de kans groot dat je uitgeput raakt, omdat je steeds, maar door gaat. Het kan ook voorkomen dat je tijdens een latere pomodoro afgeleid wordt, omdat de taak lastiger wordt. De 5 minuten pauze is essentieel om de pomodoro techniek met succes toe te passen.

Ben je bang dat je na de 5 minuten pauze niet meer weet waar je mee bezig was? Schrijf dan aan het einde van de 25 minuten in het kort je gedachten op; welke ideeën zitten nog in je hoofd? Waar wil je straks mee verder? Wat mag je niet vergeten? Zo kun je na de 5 minuten pauze met een frisse blik verder en is je hoofd leeg.

Pomodoro timer online

Wist je dat er online pomodoro timers te vinden zijn. Wanneer je op deze link klikt, vind je een timer die start op 25 minuten en dan afloopt!

Kortom, waarom zet je de Pomodoro techniek in?

De Pomodoro-techniek is een eenvoudige, maar krachtige methode om je productiviteit te verhogen en je taken effectiever te beheren. Een van de belangrijkste voordelen van de Pomodoro-techniek is dat het je helpt om productiever te zijn. Daarnaast helpt de Pomodoro-techniek ook bij een stukje energiemanagement. Door korte pauzes in te lassen blijf je mentaal en fysiek scherp.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!