Grenzen aangeven op je werk, hoe doe je dat?

Grenzen aangeven op je werk; heb jij daar ook moeite mee? Kom je om in het werk, maar krijg je er steeds meer werk bij? Dan wordt het tijd dat je aan jezelf gaat denken en grenzen gaat stellen, maar dat klinkt gemakkelijker dan dat het is. Toch is het stellen van grenzen op het werk je goed recht. Je mag het aangeven als iemand jouw normen en waarden overschrijdt of wanneer je te veel op je bord hebt.

Veel mensen vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven bij hun manager of collega’s en misschien voel jij hetzelfde; je wilt immers geen gedoe op het werk of een conflict veroorzaken. In dit blog lees je alles over hoe jij jouw grenzen aan kunt (leren) geven op je werk en in je persoonlijke leven.

Het verband tussen timemanagement en grenzen

Het aangeven van grenzen en timemanagement zijn nauw met elkaar verbonden, en het is belangrijk dat je dit begrijpt. Als je je grenzen niet duidelijk aangeeft, kan dit leiden tot een overvolle agenda en te veel verantwoordelijkheden. Hierdoor raak je overweldigd en je betaalt er uiteindelijk een prijs voor. Je doet concessies aan je prive-werk balans of ervaart veel stress.

Wanneer je grenzen stelt, betekent dit dat je weet wat je wel en niet kunt doen binnen een bepaalde tijd. Het stelt je in staat om ‘nee’ te zeggen tegen taken of verzoeken die je niet aankunt. Zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is. Dit helpt je om je tijd beter te managen en je te richten op de taken die prioriteit hebben.

Als je je grenzen niet aangeeft, loop je het risico dat je jezelf overbelast en uitgeput raakt. Dit kan je planning verstoren omdat je te veel hooi op je vork neemt en niet genoeg tijd hebt om je taken efficiënt af te ronden.

Om je timemanagement te verbeteren, moet je dus leren om je grenzen duidelijk aan te geven. Stel prioriteiten en wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als dat nodig is. Hierdoor kun je je tijd beter beheren en ervoor zorgen dat je genoeg tijd hebt voor belangrijke taken en ook voor jezelf.

Hoe kun je grenzen aangeven op je werk?

Het stellen van grenzen heeft een grote invloed op je mentale gezondheid en je werkplezier. Als je niet over je grenzen gaat, dan heb je minder last van negatieve gevoelens. Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven? Onderstaande tips helpen je op weg.

Ken je eigen grenzen

Grenzen verschillen per persoon en zijn niet altijd zwart-wit. Heb jij weleens nagedacht over jouw grenzen? Wat vind je acceptabel en wat niet? Ieder mens is verschillend en heeft daarom ook andere grenzen; het is aan de ander om deze te respecteren. Maar als jij niet weet waar jouw grenzen liggen, hoe kun je dat dan aangeven?

Je leert je eigen grenzen kennen door goed naar je gevoel en naar je lichaam te luisteren. Wat voor gevoel krijg je als jouw collega een bepaalde uitspraak doet? Voel je je boos, verdrietig of oncomfortabel? Dan is je collega waarschijnlijk over je grenzen gegaan. Is de werkdruk heel hoog en heb je altijd hoofdpijn aan het einde van de dag? Dan is de kans groot dat het werk je te veel is. Leer goed te luisteren naar wat jouw lichaam je vertelt.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Fysieke, mentale en emotionele grenzen

Als het gaat om grenzen aangeven, dan maken we onderscheid in fysieke, mentale en emotionele grenzen. Als iemand jouw lichaam aanraakt op een manier die jij niet fijn vindt, dan gaat het over fysieke grenzen. Mentale grenzen worden overschreden wanneer je niet jouw eigen mening mag of kunt vormen. Jij mag denken wat je wilt en je hoeft niet de mening van een ander over te nemen.

Als iemand emotioneel misbruik van je maakt spreken we van emotionele grenzen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een manipulatieve collega. Als jij voelt en weet wat jouw grenzen zijn, dan lukt het je een stuk makkelijker om je uit te spreken.

Wees assertief

Als je assertief bent, dan ben je in staat om op een respectvolle en rustige manier op te komen voor je eigen rechten of die van een ander. Assertiviteit is een eigenschap die je aan kunt leren; zo leer je ‘nee’ te zeggen en kun je makkelijker je eigen grenzen aangeven.

Leer ‘nee’ te zeggen

Hoe vaak zeg jij ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen? Als je net bent begonnen met een nieuwe baan is het misschien lastig om nee te zeggen als er iets van je gevraagd wordt, maar wanneer je eigen werk in het gedrang komt, dan vraagt dit op termijn om moeilijkheden.

Grenzen aangeven op je werk, hoe doe je dat?

Oefenen in het aangeven van grenzen

Nu je weet wat jouw grenzen zijn, kun je leren om je grenzen ook daadwerkelijk aan te geven. Dit kun je gewoon oefenen. In het begin kun je je grenzen aangeven in makkelijke situaties of situaties die niet zo belangrijk voor je zijn. Misschien vraagt een vriend of vriendin je voor de zoveelste keer om een gunst. Dit is een makkelijke situatie om te oefenen. Zeg een keer ‘nee’ en kijk hoe dat voelt. De kans is groot dat het je veel gemakkelijker afgaat dan je dacht.

Je kunt ook situaties bedenken en oefenen hoe je op die situatie zou reageren. Als het dan in het echt gebeurt, gaat je grens aangeven je veel gemakkelijker af; je hebt het immers al geoefend. Het is niet alleen belangrijk om je grenzen aan te geven op je werk, je persoonlijke leven is minstens zo belangrijk.

Het aangeven van grenzen en persoonlijke effectiviteit

Om je grenzen effectief aan te geven en je timemanagement op orde te krijgen, kun je verschillende stappen nemen. Hier zijn enkele dingen die je zelf kunt doen:

  1. Leer je prioriteiten kennen: Neem de tijd om te begrijpen welke taken en verantwoordelijkheden echt belangrijk voor je zijn. Identificeer de taken die prioriteit hebben en die je niet kunt laten schieten.
  2. Wees assertief: Durf ‘nee’ te zeggen tegen taken of verzoeken die je niet aankunt of die niet passen binnen je prioriteiten. Wees vriendelijk, maar standvastig, en leg uit waarom je deze keer niet kunt helpen.
  3. Plan je tijd: Maak gebruik van een planner, agenda of digitale tools om je tijd te organiseren. Noteer je belangrijkste taken en stel realistische deadlines om ze af te ronden.
  4. Delegeer taken: Als mogelijk, delegeer taken die anderen kunnen uitvoeren. Dit geeft je meer ruimte om je te concentreren op je kernverantwoordelijkheden.
  5. Leer omgaan met afleiding: Stel grenzen aan onverwachte onderbrekingen en probeer je te focussen op je belangrijkste taken. Als er iets dringends opkomt, vraag jezelf dan af of het echt onmiddellijke aandacht nodig heeft.
  6. Creëer pauzes en rusttijden: Zorg voor regelmatige pauzes jezelf op te laden. Dit maakt dat je hoofd leeg raakt en je systeem tot rust komt. Overwerken zal je timemanagement niet bevorderen.
  7. Reflecteer en pas aan: Neem regelmatig de tijd om te evalueren hoe je je tijd hebt besteed en welke aanpassingen nodig zijn.

Communiceren

Wat als je je grenzen aangeeft op je werk, maar ze worden niet gerespecteerd? Dat kan een hele uitdaging zijn. Is dit op jouw werk het geval, zorg er dan voor dat je met iemand praat, zoals je leidinggevende of iemand van de HR-afdeling.

Het aangeven van je grenzen is erg belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Blijf altijd trouw aan je eigen normen en waarden. Versoepel je eigen grenzen niet om het makkelijker te maken voor een ander.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je leest een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!