Project Manager – vanuit een burn-out situatie

Projectmanager

Michel luistert goed, heeft geen oordeel, stelt je gerust en legt heel goed uit wat bepaalde stappen zijn die hij zal gaan behandelen en waarom hij deze stappen neemt. Heeft een goed empathisch vermogen waardoor hij de juiste vragen kan stellen waar jezelf nog nooit over na hebt gedacht en jezelf dan ook nog wel eens tegen komt. Wat ik heb geleerd is, om eerst naar mijzelf te kijken en te luisteren. Klinkt egoïstisch misschien maar op die manier kan ik een situatie beter begrijpen en daarop anticiperen en relativeren. Op deze manier help ik mijzelf om duidelijke kaders te hebben waarin ik iets doe of zeg en loop ik mijzelf niet voorbij. Hierdoor kan ik ook mensen beter helpen en weet de omgeving (zakelijk of prive) ook waar hij of zij aan toe is mochten ze hulp willen of bepaalde verwachtingen van mij hebben.

Een aantal eyeopeners die ik uit het coaching traject heb gehaald zijn:

  • Eyeopener 1: Mijzelf ontdekken, wie ben ik..
  • Eyeopener 2: Je kunt niet iedereen tevreden houden
  • Eyeopener 3: Goed nadenken voordat je iets doet, vooral als er tijd van je gevraagd word. Kan het, wil ik het, moet het, etc..
  • Eyeopener 4: Je mag ook je zwaktes laten zien, niemand is perfect en kan niet alles, dus ook ik niet en mag daarom ook aangegeven worden door mij aan anderen, zo van oke maar dit kan ik niet of niet zo goed, dus wellicht iets voor iemand anders ipv, oke pak ik voor je op en dan in een spiraal terecht komen waar je niet zo makkelijk uitkomt omdat je hebt aangegeven dat je het wel even doet.
  • Eyopener 5: beter weten wat ik wel en niet wil.

Problemen waar ik onder ander tegen aanliep was geen rust in mijn hoofd, continu aanstaan, slecht slapen en iedereen maar tevreden willen stellen. Door een schema van Michel, waarbij we eerst doormiddel van sport je hoofd leeg te maken en niet aan dingen te denken die op dat moment spelen gingen we aan de slag. Eerst met wie ben ik als persoon wat vind je leuk wat niet, wat vind je belangrijk in het leven en wat minder, wat zijn moeilijke periodes geweest, hoe ben je daarmee om gegaan etc.. dit gaf bij Michel een beeld om de verdere sessies voor mij in te vullen. Na elke sessie kreeg ik een aantal handvaten mee om mee te werken in de weken voor de volgende sessies. Een aantal dingen hebben mij geholpen en een aantal heb ik iets minder mee gedaan omdat dit niet bij mij paste. Een aantal handvaten waren bijvoorbeeld.

  • Schrijf je gedachtes op, lig je wakker van bepaalde dingen, schrijf ze dan op. Je hoofd is geen cloudopslag 😊
  • Maak een dagplanning en dan van alles; van het wakker worden tandenpoetsen, hond uitlaten, ontbijten etc.. dit heb je dan opgeschreven en hoef je niet meer aan te denken.
  • Zoek je rust, wat vind je leuk om te doen. Plan dat in en ga dat doen. Als dit een eind fietsen is of met de hond wandelen oid. Doe dat.
  • Zit je iets dwars praat dit zo snel mogelijk uit, krop het niet op want anders ga je weer aannames in je hoofd maken.

Twijfel zat er wel bij mij, dit zat meer in het; ik heb zelf al van alles geprobeerd, waar en hoe zou hij mij kunnen helpen met iets waarvan ik zelf niet weet wat ik precies heb en waar ik tegen aanloop etc..  maar dit was weer een aanname en een vooroordeel en als ik iets heb geleerd is niet dingen voor een ander (of voor jezelf) in gaan vullen die je niet weet of domweg niet bekend zijn. Dit is voor je gemoedsrust niet goed. Je gaat dingen invullen, er een verhaal in je hoofd van maken die vervolgens een eigen leven gaat leiden. Dit was onder ander een punt vanuit de coaching die mij geleerd heeft om dit los te laten.

Project Manager

Vaardigheden

Gepubliceerd op

maart 22, 2023