Hoe voorkom ik een burn-out? 7 tips die helpen!

Voorkomen van een burn-out? 7 tips die helpen!

Burn-out is een toestand van mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Burn-out ontstaat meestal door een combinatie van werkgerelateerde factoren. Denk aan lange werktijden, gebrek aan steun van collega’s of leidinggevenden, overmatige werkdruk, onderwaardering en de perceptie dat iemand niet wordt gewaardeerd of erkend voor zijn inspanningen. De aanhoudende stress kan je uitputten en je belet je om je werk goed uit te voeren. Het kan zijn dat je niet meer bekommert om je taken en dat je het kort houdt. Hierdoor kun je in de problemen komen met je leidinggevenden. Een burn-out kan leiden tot angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen. Hier zijn 7 tips over hoe je een burn-out op het werk kunt voorkomen.

 

Lees ook: Burn-out: wat is dat? En wat zijn symptomen?

 

1. Ken en accepteer je grenzen

Iedereen heeft verschillende grenzen. Bij iedereen is het anders hoeveel ze kunnen doen totdat het te veel wordt. Wees dus niet bang om toe te geven wanneer een taak meer is dan je aankunt. Of wanneer je werklast te zwaar is geworden.

Zeg soms “Nee”. Overbelast jezelf niet door te veel projecten aan te nemen of in te stemmen met iets waar je geen tijd voor hebt. Ook als niemand anders het kan doen, zeg toch “Nee”, je bent niet onmisbaar!

2. Laten we voor de verandering eens offline praten

Op veel werkplekken is voortdurend contact met collega’s, leidinggevenden, klanten een vaststaand feit. Maar met de opkomst van technologie en de 24-uurs cyclus, is het ook makkelijker geworden een burn-out te krijgen zonder het te beseffen.

Stress op het werk wordt meestal geassocieerd met normale werkverplichtingen. Maar je gestrest of overweldigd voelen hoort niet bij elke baan! Op sommige werkplekken realiseer je je misschien niet hoe erg het is geworden, totdat je werk eronder lijdt. Dus hoe weet je wanneer de stress je in zijn greep krijgt? Hier volgen enkele tekenen die wijzen op een burn-out op het werk:

  • alles voelt als een inspanning;
  • je hebt het gevoel dat alles je te veel energie kost, maar je lichaam laat je niet stoppen met werken;
  • je hebt het gevoel dat je slechter werk levert dan ooit tevoren;
  • je bent opvliegend of ongeduldig;
  • je geeft niet meer om je werk en begint binnenwegen te nemen die je reputatie schaden.

Als het gaat om burn-out op het werk, is er vaak niet één oorzaak. Waar je burn-out ook vandaan komt – een slechte managementstijl of gebrek aan erkenning van hogerhand – er zijn manieren om de aandoening te voorkomen en er effectief mee om te gaan.

3. Geef voorrang aan wat wanneer gedaan moet worden

Geef prioriteit aan wat gedaan moet worden voor de deadline en hoe lang het moet duren om elke taak af te krijgen. Dit zal je helpen je te concentreren op wat belangrijk is voor je werk, in plaats van je overweldigd te voelen door alles wat je elke dag gedaan moet krijgen. Concentreer je op één ding tegelijk, in plaats van alles tegelijk te doen. Zorg dat je niet afgeleid wordt door sociale media of e-mail.

4. Maak voor elke dag een planning van wat je gaat bereiken

Maak een planning voor elke dag van wat je wilt doen. Maak er indien mogelijk een tijdlijn bij wanneer je het gaat doen. Houd rekening met je werklast en eventuele andere verantwoordelijkheden of taken die in de loop van de dag op je afkomen. Voel je niet slecht als je in de loop van de dag pauzes neemt, vooral als je je doelen voor die dag hebt bereikt. Beloon jezelf met iets kleins, zoals een blokje om tijdens de lunch.

Stel een einddatum vast voor elk project of elke taak. Hoewel het belangrijk is om grote projecten en taken in stukjes op te delen, is het net zo belangrijk om jezelf een deadline te geven en je daaraan te houden. Deadlines helpen je om prioriteiten te stellen en taken af te krijgen voordat we verder gaan met iets anders.

5. Vraag om hulp om een burn-out te voorkomen

Als je je uitgeput voelt en niet genoeg gedaan krijgt, vraag dan een vriend of collega om je te helpen. Je hoeft niet alles in je eentje te doen. Als het mogelijk is, zoek dan iemand anders die je kan helpen met een taak of die het van je over kan nemen als je een pauze nodig hebt.

6. Neem een pauze en ontspan

Met pauzes geef je je hersenen de kans geven om te ontspannen en op te laden. Dit voorkomt een burn-out. Je hoeft niet uren aan een activiteit te besteden; slechts 10 minuten vrij nemen van je werk kan al een verschil maken. Doe in die tijd een activiteit die geen focus of inspanning vergt. Denk aan wandeling door of rond je huis. Als je moeite hebt om je op niets te concentreren, probeer dan te mediteren of yoga te doen.

7. Delegeer verantwoordelijkheden aan anderen wanneer mogelijk

Delegeer taken waar anderen beter in zijn. Als je energiek, creatief en goed in de verkoop bent, maar niet zo goed met de details van de boekhouding, zoek dan iemand die dat voor je doet. Dat is op lange termijn goedkoper dan opbranden en iemand anders moeten inhuren. Of zelfs je bedrijf te moeten sluiten omdat je het niet meer aankunt.

Tot slot, volg deze 7 tips om een burn-out op het werk te voorkomen

In de snelle zakenwereld van vandaag is stress en burn-out de belangrijkste beroepsziekte. En hoewel werkgevers vaak zouden willen dat ze het konden vermijden, vormen gepassioneerde en gedreven werknemers de ruggengraat van het personeelsbestand. Immers, zonder hen zouden ze geen bedrijf hebben. De stress van de werkomgeving kan echter soms zelfs voor de hardste werknemers te veel worden. Om dat te voorkomen, moeten werkgevers hun werknemers helpen om te gaan met de stress die gepaard gaat met een goed uitgevoerde taak.

 

Tevreden medewerkers die in hun kracht staan zorgen voor een betere efficiency en krachtige resultaten. Weten wat er speelt en zo het potentieel van je medewerkers volop benutten is belangrijk. Voor hen en voor jou. En het geeft jou als leidinggevende of directie ook meer ruimte om met focus aan de toekomst van je bedrijf te werken.

Hoe kom je daar nou achter, achter het potentieel en wat er speelt? De eerste stap: Zorg voor inzicht!

Medewerkers in hun kracht zijn gelukkige werknemers. En gelukkige werknemers zorgen voor meer effectiviteit en krachtige resultaten. Laat je medewerkers weer stralen.

laat medewerkers uitblinken

Klaar om meer tijd te besteden aan de dingen die je energie geven?

Maak nu een afspraak voordat
stress je week bepaalt!