Ervaar je een hoge werkdruk? – Zo kun je je werkdruk verminderen

Ervaar je een hoge werkdruk? Dan is het noodzaak om hier meteen iets aan te doen. Maar hoe kun je een hoge werkdruk verminderen? In dit blog geven we je een aantal tips om je werkdruk per direct te verlagen.

Hoe ontstaat een hoge werkdruk?

Een hoge werkdruk kan ontstaan door bijvoorbeeld de volgende oorzaken:

  1. Te veel taken: Als je te veel taken hebt om in een beperkte tijd af te ronden, kan dit leiden tot een overweldigende werkdruk.
  2. Strakke deadlines: Krappe deadlines voor projecten en taken kunnen de druk verhogen en stress veroorzaken.
  3. Onderbezetting: Een tekort aan personeel kan leiden tot een hogere belasting van degenen die aanwezig zijn.
  4. Onrealistische verwachtingen: Wanneer verwachtingen voor prestaties onrealistisch hoog zijn, kan dit de druk om te presteren verhogen. Goed verwachtingsmanagement is cruciaal.
  5. Continue veranderingen: Voortdurende veranderingen in projecten, plannen of procedures kunnen stress en tijdsdruk veroorzaken.
  6. Gebrek aan duidelijke communicatie: Onvoldoende communicatie over verwachtingen, prioriteiten en doelen kan leiden tot verwarring en werkdruk.
  7. Multitasking: Het gelijktijdig moeten uitvoeren van meerdere taken kan leiden tot verminderde kwaliteit en een hogere werkdruk.
  8. Perfectionisme: Wanneer je vasthoudt aan perfectie voor elke taak, kan dit extra tijd en stress veroorzaken.
  9. Onrealistische planning: Onvoldoende tijd toewijzen aan taken en projecten kan leiden tot haasten en werkdruk.
  10. Gebrek aan prioriteiten: Niet weten welke taken het belangrijkst zijn, kan leiden tot inefficiënt werk en tijdsdruk.
  11. Onderbrekingen: Constante onderbrekingen, zoals vergaderingen en onverwachte taken, kunnen de concentratie verstoren en werkdruk veroorzaken.
  12. Gebrek aan pauzes: Niet genoeg tijd nemen voor pauzes kan leiden tot burn-out en een constante werkdruk.
  13. Onrealistische verwachtingen van anderen: Als anderen verwachten dat je altijd beschikbaar bent, kan dit druk veroorzaken om constant te presteren.
  14. Gebrek aan vaardigheden: Onvoldoende training of ervaring om taken uit te voeren kan leiden tot extra stress en werkdruk.

Gevolgen van hoge werkdruk

Heb je voor langere tijd te maken met een hoge werkdruk dan kunnen dit de gevolgen zijn:

  1. Stress en spanning: Een hoge werkdruk kan je stressniveau verhogen en constante spanning veroorzaken.
  2. Fysieke uitputting: Je kunt fysiek uitgeput raken door lange uren te werken zonder voldoende rust.
  3. Slechte gezondheid: Langdurige werkdruk kan de gezondheid negatief beïnvloeden en je vatbaarder maken voor ziektes.
  4. Minder slaap: De druk om taken af te ronden kan leiden tot slapeloosheid en gebrek aan kwalitatieve slaap.
  5. Minder concentratie: Hoge werkdruk kan je vermogen om je te concentreren en helder te denken verminderen.
  6. Lagere productiviteit: Ondanks dat je werkt kan de druk je productiviteit verminderen.
  7. Verminderde creativiteit: Creatieve ideeën worden minder door de constante focus op prestatie en druk.
  8. Slechte werk-privébalans: Een hoge werkdruk kan je tijd en energie opslokken, wat invloed heeft op je privéleven.
  9. Conflicten en irritaties: Stress kan leiden tot prikkelbaarheid en conflicten met collega’s en anderen.
  10. Burn-out: Onophoudelijke werkdruk kan uiteindelijk leiden tot burn-out, waarbij je volledig uitgeput en emotioneel leeg voelt.

Verlagen van de werkdruk

Hoe kun je de werkdruk nu verlagen? Hier vind je tien praktische tips.

Tip 1: Kijk realistisch naar je eigen gedrag

Wil jij je werkdruk verlagen? Dan is het allereerst belangrijk dat je kritisch naar jezelf durft te kijken. Vind jij het moeilijk om nee te zeggen? Ben je (té) perfectionistisch? Werk je parttime, maar probeer je de hoeveelheid werk van een fulltimer weg te werken? Kijk kritisch naar je eigen gedrag en kijk wat je hierin al kunt veranderen.

Zie ook: inzicht in eigen valkuilen en kwaliteiten is belangrijk

Tip 2: Kijk kritisch naar je takenpakket

Heb jij vooral taken die energie vreten? En hoeveel taken geven jou daadwerkelijk energie? Natuurlijk heeft iedereen taken die minder leuk zijn om te doen, maar als dit de overhand heeft, dan kan dit een belangrijke reden zijn dat je een te hoge werkdruk ervaart. Van welke taken word je blij, welke taken geven je energie?

Zou je hier meer van kunnen doen? Wellicht heb je een collega die juist heel blij wordt van de taken die jij verschrikkelijk vindt om te doen en vice versa.

Gratis e-book

14 slimme manier om elke dag
al je taken af te krijgen

(zonder jezelf over de kop te werken)

Ebook tijd besparen

Tip 3: Maak problemen bespreekbaar

Als jij taken over wilt dragen aan een collega, dan gaat dit natuurlijk niet zonder een gesprek. Het is daarom belangrijk om altijd open te zijn en problemen bespreekbaar te maken. Als het niet mogelijk is om energievretende taken over te dragen aan een collega, is het nog steeds belangrijk dat je aangeeft dat de werkdruk voor jou te hoog is. Wanneer je hier open over bent kan er een oplossing voor gevonden worden.

Tip 4: Zorg voor voldoende slaap

Voldoende rust en slaap is belangrijk om stress tegen te gaan, helemaal als je een hoge werkdruk ervaart. Zorg dat je minstens 7 tot 8 uur per nacht slaapt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je meer aankan en helpt je om je hoofd weer leeg te maken.

Tip 5: Houd controle over je leven

Heb je last van een hoge werkdruk? Dan kan het helpen om ervoor te zorgen dat je ergens je controle terug kunt pakken. Zo kun je de balans tussen werk en privé weer op de rails krijgen. Sta bijvoorbeeld op vaste tijden op en ga op vaste tijden slapen, of creëer een ochtendroutine. Zorg er op je werk voor dat je op vaste tijden pauze neemt. Dit helpt om je hoofd helder te houden.

Tip 6: Neem voldoende pauzes

Als je een hoge werkdruk ervaart, is pauze nemen misschien wel het laatste waar je aan denkt. Des te meer pauzes je neemt, des te minder je gedaan krijgt, toch? Je bent sneller geneigd om je pauze over te slaan als je het druk hebt, toch is het erg belangrijk om juist wel die pauze te nemen.

Het nemen van een pauze is belangrijker dan je denkt. Door even afstand te nemen van je werk verhoog je namelijk je productiviteit. Het is wel belangrijk dat je in je pauze even de werkplek verlaat en niet naar je scherm kijkt, of dit nu je computer of je telefoon is.

Ervaar je een hoge werkdruk? - Zo kun je je werkdruk verminderen

Tip 7: Doe wat vaker helemaal niets

Ook in je privéleven is het belangrijk om momenten van rust in te plannen. Doe gewoon eens helemaal niets. Heb je net een afspraak gehad en duurt het nog even voordat je iets nieuws moet doen? Doe dan even helemaal niets.

Adem gewoon eens diep in en uit en kijk rustig om je heen. Pak niet direct je telefoon, maar wees bewust in het moment en doe even helemaal niets. Deze kleine momenten van rust helpen je om je hoofd helder te krijgen, zodat je weer met een fris hoofd aan de slag kunt.

Tip 8: Werk met een to-do lijst

Wil je minder werkdruk ervaren? Dan is het belangrijk dat je overzicht hebt in je dag. Je kunt dit bereiken door te gaan werken met een to-do lijst. Op een to-do lijst zet je alle taken en werkzaamheden die op een betreffende dag uitgevoerd moeten worden, met op nummer 1 de taak die de hoogste prioriteit heeft.

In de loop van de dag zullen er misschien nieuwe werkzaamheden bijkomen; waar passen ze qua prioriteit op je to-do lijst? Moet het direct gebeuren of kan het ook nog wel even wachten? Door overzichtelijk te werken krijg je meer rust in je hoofd, maar het geeft je ook inzicht in waar de werkdruk ontstaat.

Tip 9: Stop met zinloos vergaderen

Het is één van de grootste frustraties op de werkvloer; zinloze vergaderingen. Dit heb je natuurlijk niet altijd zelf in de hand (tenzij je de voorzitter bent), maar je kunt er wel zelf wat aan doen om de vergadering effectiever te laten verlopen. Wat is bijvoorbeeld het doel van jouw aanwezigheid? Kun je samen met je collega’s een tijdslimiet per agendapunt bepalen?

Tip 10: Trek op tijd aan de bel

Als jij gedurende een lange tijd een hoge werkdruk ervaart, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Ga een gesprek aan met je leidinggevende en kijk samen of er aanpassingen gemaakt kunnen worden in je takenpakket of werkuren. Zorg daarnaast goed voor jezelf; voordat je het weet kom je in een burn-out terecht.

Wat kan Verblinker voor jou betekenen?

Je las een blog op de website van Verblinker. Mijn naam is Michel Vorstenbosch. Ik verzorg coaching en training voor professionals die willen werken aan hun persoonlijke organisatie. Ik help je om meer grip te krijgen op je tijd en energie. Op mijn website vind je een kennisbank bomvol waardevolle informatie.

Verder kan ik je helpen met:

Het uitblinkerstraject: persoonlijke coaching

Liever concreet aan de slag? Kies voor het uitblinkerstraject van Verblinker. Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit. We gaan aan de slag met thema’s zoals persoonlijke waarden, kwaliteiten en talenten, jouw energiegevers en energievreters. Wil je dit via je werkgever laten verlopen, geen enkel probleem? Of heb je een werknemer die je dit traject wilt aanbieden? Ook dit kan.

DOMINEER JE TIJD

voordat jij bezwijkt
in de waan van de dag!